HISTÒRIA
Cultura 05/05/2012

L'Academia de la Historia encarregarà una biografia alternativa de Franco

Una comissió ha aconsellat encarregar de nou 10 biografies, entre les quals, les del dictador. Els textos seran un afegitó als 25 primers volums ja publicats

Efe
1 min

MadridEl ple de l'Academia de la Historia ha aprovat per unanimitat l'informe de la comissió encarregada de revisar el Diccionario Biográfico Español que demana encarregar de nou una desena de biografies, entre elles la de Francisco Franco. Aquestes biografies aniran en un afegitó als 25 volums ja publicats del diccionari, en el qual s'hi publicaran també l'homologació de diferents denominacions relacionades amb la Guerra Civil.

La publicació dels primers 25 volums del Diccionari Biogràfic, que conté més de 40.000 biografies de totes les èpoques, va generar una gran polèmica quan es va difondre el contingut d'algunes entrades, com la de Francisco Franco, signada per Luis Suárez. L'acadèmic afirmava que el "Generalísimo" "va muntar un règim autoritari, però no totalitari", en cap moment empra els termes dictador o dictadura, ni parla de la repressió que hi va haver en el franquisme.

El juny de 2010 l'Acadèmia va crear una comissió encarregada de millorar el diccionari. La comissió ha centrat el seu treball en les biografies de polítics, militars i religiosos dels segles XIX i XX. De la part publicada, fins a la lletra "H", s'han revisat 447 biografies, que ocupen 3.672 pàgines, de personatges circumscrits a actuacions polítiques del passat recent. D'aquestes, s'ha proposat "la redacció complementària de deu entrades", la revisió parcial de sis i modificacions en una trentena de casos.

Dels 25 volums no publicats, la Comissió ha revisat més de 500 biografies i ha participat com comitè editorial en l'edició d'aquests volums. S'han realitzat modificacions d'algunes entrades "amb l'aquiescència dels seus autors". S'han encarregat també biografies alternativas.

stats