L'Acadèmia sueca encara no ha pogut contactar amb Bob Dylan quatre dies després del premi Nobel

El rebutjarà, com Jean-Paul Sartre? La resposta tan sols la sap el vent

Quatre dies després de guardonar  Bob Dylan amb el premi Nobel de literatura, la secretària del jurat, Sara Danius, ha explicat a la ràdio pública Sverige Ràdio que l'Acadèmia ha estat en contacte amb col·laboradors pròxims a Dylan, però que no han tingut resposta de l'autor de 'Like a rolling stone'.

"No em preocupa, tinc la sensació que Bob Dylan es pronunciarà, encara que puc estar equivocada", ha admès Danius. En qualsevol cas, ha assenyalat que desconeix si finalment el cantant nord-americà acudirà a la cerimònia de lliurament del premi. "Per descomptat, seria trist si no ho fes. Però, en aquests casos, és el seu premi i no podem assumir la responsabilitat del que passi ara. Serà una gran festa de totes maneres i això és el que importa", ha conclòs.

Després de la polèmica que va seguir a l'anunci, Dylan tampoc s'ha pronunciat públicament, tot i que va oferir un concert a Las Vegas la mateixa nit de la concessió del premi. No obstant això, el seu compte oficial de Twitter sí que ha retuitejat tant l'anunci del guardó fet per l'Acadèmia sueca com les posteriors felicitacions del president nord-americà, Barack Obama.

Dylan podria rebutjar el premi, com ho va fer Jean-Paul Sartre el 1964. Tot i que l'escriptor havia avisat que no l'acceptaria, se li va concedir i ell va insistir a refusar-lo. Boris Pasternak és un altre cas: va ser obligat a refusar-lo per la Unió Soviètica, l'any 1958. Tanmateix, tots dos autors consten com a premiats pel jurat del Nobel. El fet que el premiat rebutgi el premi no altera la validesa de la concessió, segons el Nobel. El 'no' de Dylan seria insòlit i tan històric com que premiïn un músic al Nobel de literatura. Què passaria amb els 820.000 euros del guardó?

Més continguts de