Política cultural
Cultura 18/11/2011

Ramon Ferrer, procedent del secessionisme lingüístic, nou president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

El nou president manifesta, però, el seu "afecte" cap a altres institucions com l'Institut d'Estudis Catalans, amb qui les relacions tendeixen a ser cada vegada més fluides i fructíferes

Acn
2 min
Ramon Ferrer, president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

ValènciaEl ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha escollit per 12 vots a favor, 5 en contra i 3 en blanc el catedràtic d'Història Medieval i membre de la secessionista Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) Ramon Ferrer. El nou president ha obtingut el suport majoritari dels acadèmics enfront de la candidatura de Manuel Pérez Saldanya, de tall més "unionista" i vinculada al món universitari. En la seva compareixença davant els mitjans, Ferrer ha assegurat, però, que desitja tenir relacions "cordials i positives" amb altres institucions com l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), a qui ha manifestat el seu "afecte" i ha desitjat que tendeixin a ser "fluides i fructíferes". El nou president ha manifestat al respecte que les relacions "entre germans han de ser bones" i que "hem d'assolir una normativa i un dictamen i, a partir d'ací, relacions profitoses".

Ramon Ferrer ha defensat la seva tasca al llarg dels 10 anys a l'AVL com a membre fundacional. El nou president ha recordat que ha sigut un dels impulsors del Diccionari de pronúncia, i que va participar en la redacció del polèmic dictamen fundacional de l'Acadèmia sobre la definició i el nom de la llengua que es parla al País Valencià.

Aquest dictamen va consensuar una fórmula que recorda que la llengua pròpia dels valencians des del punt de vista de la filologia "és també la que compartixen Catalunya i Illes Balears i el Principat d'Andorra". El mateix dictamen afegeix que aquesta és la llengua històrica i pròpia d'altres territoris de l'antiga Corona d'Aragó (la franja oriental aragonesa, la ciutat sarda de l'Alguer i el departament francès dels Pirineus Orientals), i que "els diferents parlars de tots estos territoris constituïxen una llengua, és a dir, un mateix sistema lingüístic".

En aquest sentit, Ferrer ha assegurar que l'AVL "té un ideari i unes persones que servixen eixe ideari, i no hi ha diferències", i ha dit que després de 10 anys, un centenar llarg de plens i més de 400 reunions, "les coses importants ja han eixit" entre els diferents acadèmics. Ferrer també ha indicat que entre els seus objectius es troba el foment del valencià, "que siga millor i arribe a més gent", i mantenir una col·laboració amb la Generalitat valenciana "des de la nostra independència com a acadèmia".

Preguntat diverses vegades, el nou president ha insistit a assegurar que "no hi ha diferències" entre els membres de l'AVL, i ha posat com a exemple que la candidatura de Manuel Pérez Saldanya preveia que ell mateix fos el vicepresident. I preguntat sobre la seva posició en relació amb el projecte de model educatiu que impulsa el govern valencià amb la supressió de línies en què es pugui estudiar únicament en llengua pròpia, Ferrer ha dit que en reunions amb la conselleria l'AVL ha manifestat la seva col·laboració "sempre que estiga valorada en favor de les línies en valencià".

stats