L'Ajuntament de Barcelona destinarà 132 milions d'euros a Cultura, el 5% del pressupost municipal

Collboni destaca l'increment de l'11% respecte del pressupost de l'any passat

Quan al setembre el tinent d’alcalde de Cultura a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, va presentar el seu full de ruta, va assegurar que necessitava un 15% més de pressupost, és a dir, 15 milions d’euros més, per treure la cultura de “l’atonia”. Pràcticament ho ha aconseguit: el pressupost de Cultura per al 2017 és de 132 milions d’euros, 13 milions més que el 2016; creix un 11% (l’any passat era de 119 milions, i ja es tractava de la xifra més alta com a mínim d’aquesta dècada). Cultura obté el 5% del pressupost municipal, una xifra considerable sobretot si es compara amb el 0,7% que hi dedica la Generalitat. De fet, el pressupost de Barcelona és la meitat del pressupost de què disposarà la conselleria de Cultura per a tot el país (261 milions).

“Barcelona no és capital d’estat però assumim moltes despeses de capitalitat”, va assegurar Collboni. El regidor de Cultura va retreure al govern de l’Estat que pràcticament hagi desaparegut de l’àmbit cultural català: “Voldríem tenir l’Estat més present i més corresponsable”, va dir. La retirada de l’Estat s’ha notat sobretot en els grans equipaments culturals nacionals ubicats a Barcelona. És a aquesta partida a la qual el consistori dedica la part més important del seu pressupost: 37,4 milions d’euros (28% del total), una xifra que representa un increment del 4% respecte al 2016. Patrimoni s’emporta 30,8 milions d’euros més (el 23% del total). En aquest sentit, el regidor va avançar que està preparant un nou pla de museus però no va voler concretar com serà: “Estem treballant en una reordenació de l’àmbit museístic amb l’objectiu d’incrementar el públic local”.

Collboni va destacar l’aportació dedicada al “reequilibri territorial”. S’hi dedicaran 16,8 milions d’euros, un 13% del total, una xifra que representa un increment del 9% respecte al 2016. Un dels projectes estrella d’aquest àmbit és el pla de xoc que vol acostar la cultura als barris de Barcelona i treure més partit dels equipaments existents. El consistori dedicarà 16,2 milions d’euros als processos de creació i recerca de talent i 11,7 milions a la programació que gestiona directament. A innovació i desenvolupament tecnològic hi destinarà 5 milions.

Alguns dels reptes del 2017 seran la posada en marxa d’un festival de dansa, un nou impuls a les Fàbriques de Creació i la modernització de la Xarxa de Biblioteques. Per aconseguir els seus objectius, Collboni confia obtenir més finançament privat i europeu. “Volem aconseguir que el 100% de la taxa turística sigui per a la ciutat i que aquesta taxa es destini a Cultura”, va assegurar.