Llibres
Cultura 13/07/2011

L'Ajuntament de Barcelona garanteix el futur de BCNegra

El regidor de Cultura, Jaume Ciurana, vol ajudar a promocionar les llibreries de barri perquè no desaparegui la ''primera trinxera cultural''

Acn
2 min

BarcelonaEl cicle de novel·la negra de Barcelona, el BCNegra, té la continuïtat garantida segons ha confirmat aquest dimecres el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana. El nou responsable de Cultura a la capital catalana, vol potenciar encara més la xarxa de llibreries de barri, ja que ho considera ''la primera trinxera cultural'', per la feina que realitzen en difusió i sensibilització. Tot i que hi ha aspectes que no els podran controlar, com poden ser els lloguers dels locals, Ciurana s'ha compromès a treballar per a la seva promoció i reconeixement públic. Ciurana s'ha compromès a donar continuïtat al cicle de novel·la negra BCNegra, que organitza des de fa anys el llibreter Paco Camarasa i que pretén potenciar la presència, la difusió i la lectura de la novel·la negra a la capital catalana, amb diferents taules rodones i conferències.

Per Ciurana, el BCNegra és un exemple d'esdeveniment que no existiria sense l'impuls dels particulars, ja que considera que tot i el suport, no és una iniciativa que ha d'organitzar l'administració. Per això, Ciurana ha escenificat en la llibreria Negra i Criminal del barri de la Barceloneta, el suport que el nou Ajuntament vol donar a les llibreries de barri de la ciutat.

Tot i admetre que hi ha aspectes que l'administració no pot incidir-hi, com és el cas dels lloguers dels locals, Ciurana vol potenciar la promoció i el reconeixement d'aquest tipus d'establiment, que ha qualificat ''la primera trinxera cultural'' de la ciutat, per la tasca de difusió, i sensibilització de la lectura als ciutadans. ''Seria una tragèdia si aquest tipus d'establiment desaparegués'' ha dit.

A partir d'una reunió amb el Gremi de Llibreters a final de mes, l'Ajuntament concretarà les mesures que es poden prendre però ja ha explicat que han de ser ''generalitzables'' a totes les llibreries de la ciutat. Ha posat d'exemple la mesura existent a París, que el consistori cedeix a lloguers relativament baixos, locals públics desocupats, que tot i considerar-lo un bon plantejament, pot comportar greuges comparatius. Que els llibreters puguin sentir ''l'escalf'' ha assegurat Ciurana, ja és un primer pas.

Per la seva banda, el secretari tècnic del Gremi de Llibreters, Eduard Garrell, ha volgut agrair aquest acte simbòlic, i ha destacat que no hi ha cap comerç de transmissió cultural de més proximitat que la llibreria i ha recalcat que ''no podem perdre aquesta bagatge'' i menys a Catalunya, ha afegit, perquè ''tenim la xarxa de difusió cultural més densa de l'Estat espanyol''. Per això també ha destacat la importància del segell de qualitat que vol impulsar la conselleria de Cultura.

Jaume Ciurana, ha exemplificat aquest suport amb la compra de dos volums de novel·la negra, La mala dona, de Marc Pastor, i L'última causa perduda de Denneis Lehane.

stats