L'Ajuntament de Barcelona no vol un museu militar

El govern municipal rebutja la petició del grup del PP perquè la ciutat cooperi amb el Ministeri de Defensa per facilitar la seva creació

La Comissió de Presidència i Règim Interior de l'Ajuntament de Barcelona ha instat el govern municipal a reclamar al Govern la cessió de manera incondicionada l'edifici que alberga el Govern Militar. La proposició ha estat presentada per ICV-EUiA i manifesta, explícitament, que amb això s'evitarà que s'instal·li en aquest edifici del Portal de la Pau de Barcelona el Museu Militar que l'inspector general de l'Exèrcit, Ricardo Álvarez-Espejo, va anunciar durant la Pasqua Militar

L'acord s'ha pres amb els vots a favor d'ICV-EUiA, del grup independentista Unitat per Barcelona i del govern de CiU, el vot en contra del PP i l'abstenció del grup socialista. L'ecosocialista Joaquim Mestre ha considerat que l'ajuntament ha de demanar al Govern la cessió de l'edifici del Govern Militar, al Portal de la Pau, i d'altres edificis perquè "els donarà un millor ús" i ha destacat que aquest serà estrictament ciutadà.

En la mateixa comissió, el govern municipal ha rebutjat la petició del grup del PP perquè la ciutat recolzi la possible creació d'un Museu Militar i cooperi amb el Ministeri de Defensa per facilitar la seva creació i, en el seu cas, cedeixi fons històrics o patrimonials de la ciutat vinculats amb la temàtica d'aquest museu.

En la mateixa línia que Mestre, el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha assenyalat que és "lògic i normal que la ciutat tingui la pretensió que li sigui cedit" aquest edifici i d'altres propietats de l'Estat que, amb el temps, s'han quedat "obsoletes" i que no ofereixen les condicions més adequades des del punt de vista funcional als serveis que acullen.
Jaume Ciurana s'ha mostrat convençut que la proposta que l'Exèrcit instal·li un museu militar en aquest edifici "obeeix a un criteri polític partidista, no a la lògica patrimonial i museística".

El regidor del PP Oscar Ramírez ha assegurat que és "un despropòsit ideològic" només vincular exèrcit amb conflictes bèl·lics.
"No coneixem un sol museu militar que exalti la guerra", ha assegurat Ramírez.

De la seva banda, el president del grup municipal socialista, Gabriel Colomé, ha considerat que "en aquest país existeix el problema que quan es pensa en l'Exèrcit es pensa en el franquisme" i ha advertit: "O superem la història o continuarem veient fantasmes on no n'hi ha", encara que ha insistit que "la ciutat no necessita un museu militar". Colomé ha justificat la seva abstenció perquè "no només caldria iniciar una negociació amb Madrid per reclamar aquest edifici, sinó molts d'altres que hi ha a la ciutat".

De la seva banda, l'independentista Joan Laporta ha ironitzat sobre el fet que l'anunci que l'Exèrcit instal·larà un nou Museu Militar a Barcelona es fes el 6 de gener i ha dit que aquest va ser "un regal de Reis no desitjat". En la mateixa comissió, ERC-DCat ha demanat al govern municipal que iniciï les negociacions amb el Govern perquè li cedeixi l'antic edifici dels sindicats, a Via Laietana, una proposta que ha estat acceptada.