Cultura 17/05/2011

L'Ajuntament de Tarragona recupera una pel·lícula d'una 'perfomance' de Dalí

El projecte 'La promesa de Dalí' recopila imatges i testimonis de la visita del pintor a Tarragona l'agost del 1973. Amb el material recuperat es realitzarà un documental i una exposició a partir del 2012

Efe
2 min

TarragonaL'Ajuntament de Tarragona i la Unitat d'Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili han posat en marxa el projecte La promesa de Dalí per recopilar imatges i testimonis de la visita que el pintor va fer a la ciutat el 17 d'agost de l'any 1973. Amb aquest objectiu, el 5 d'abril passat es va fer una crida als ciutadans perquè aportessin el material que tinguessin sobre la visita i la iniciativa ha permès recopilar diversos objectes i contactar amb testimonis clau amb els quals es realitzarà un documental i una exposició.

Un veí de Tarragona, Jordi Pons, ha aportat una pel·lícula en color i rodada en 8 mil·límetres, que recull la performance que Dalí va fer pels carrers de Tarragona. També s'ha recopilat una cinta de casset que reprodueix el discurs del pintor a l'Auditori del Camp de Mart, després de dibuixar els traços del quadre exposat actualment a l'ajuntament. Una altra veïna, Antònia Robert, ha aportat una pel·lícula, també rodada en 8 mil·límetres i en color, amb l'actuació de la Banda Primitiva de Llíria i el discurs de Dalí, mentre que Joan Olivé Martí ha cedit un muntatge audiovisual sobre la commemoració del bimil·lenari de Tarragona, que inclou imatges en moviment i fotogràfiques de la visita de Dalí pels carrers.

Una visita d'aires surrealistes

Salvador Dalí va ser convidat per celebrar els 2.000 anys de l'estada de l'emperador August a Tarragona, qui va dedicir que a partir d'aquell moment la vila seria la capital de la província romana de la Hispània Citerior. Dalí va arribar en vaixell al Moll de Costa, i després va fer un recorregut pels carrers principals de la ciutat fins a la plaça de la Font, davant la mirada atònita i divertida dels ciutadans. El pintor surrealista havia pensat visitar Tarragona amb quatre elefants del Circ Jean Richard, de França, però no va ser possible ja que els animals van ser aturats a la frontera francesa. La solució va consistir a usar un elefant de cartró que es feia servir a la cavalcada de Reis. La visita va culminar a l'Auditori del Camp de Mart, on Salvador Dalí va pronunciar un discurs delirant i surrealista, i posteriorment va iniciar el seu particular performance pictòrica, que va donar com a resultat un quadre que va servir per elaborar el cartell del bimil·lenari.

Celebració del 40 aniversari

La promesa de Dalí és una proposta multidisciplinària amb l'objectiu reunir imatges i testimonis de ciutadans –que seran gravats al juliol al teatre Metropol– que van estar presents en la visita realitzada per Salvador Dalí a Tarragona el 17 d'agost de 1973. Tant la pel·lícula com l'exposició s'exhibiran a partir del 2012, quan Tarragona serà Capital Catalana de la Cultura, si bé el projecte culminarà el 2013, quan es commemora el 40è aniversari de la visita a Tarragona del pintor.

stats