L'Ajuntament convoca d'urgència les administracions per abordar la crisi del Macba

Dilluns a la tarda es reuniran representants del ministeri de Cultura, la conselleria de Cultura, l'Ajuntament de Barcelona, la Fundació Macba i els responsables del museu 

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, que ocupa la presidència rotatòria del Macba, acaba de convocar aquest divendres a la tarda una reunió de la comissió delegada del museu, on es trobaran els màxims representants del ministeri de Cultura, la conselleria de Cultura, l'Ajuntament de Barcelona, la Fundació Macba i els responsables del museu (Bartomeu Marí i Joan Abellà). 

L'únic punt de l'ordre del dia d'aquesta reunió extraordinària serà abordar la crisi que viu el Macba des de dimecres passat, quan el director, Bartomeu Marí, va decidir cancel·lar l'exposició 'La bèstia i el sobirà' perquè hi apareixia una obra d'Ines Doujak on es veia la figura del rei Joan Carles. Un portaveu de la casa reial va assegurar a Europa Press que la institució no havia intervingut en aquesta decisió, que Marí sempre ha defensat que era unilateral. És d'esperar que dilluns, en aquesta reunió, es busqui la sortida a aquesta crisi que ha paralitzat el centre i que els representants de les institucions emetin el seu veredicte.

Avui el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha seguit defensant que "s'ha de fer confiança als directors perquè resolguin i afrontin la competència que ells tenen", i ha afegit que té "una opinió" dels fets, però que l'expressarà una vegada Bartomeu Marí s'hagi pronunciat. "És el director qui ha de donar les explicacions perquè és ell qui ha decidit què havia de ser o deixar de ser, i fins que ell no hagi dit allò que hagi de dir, jo no expressaré cap opinió", ha insistit Mascarell.

Els treballadors sí que s'han manifestat avui, per lamentar la situació i demanar que s'obri l'exposició, que encara està instal·lada. La plantilla no pren partit per direcció o comissaris, sinó que denuncia que la crisi actual "és el símptoma d’una situació que el Macba arrossega des de fa sis anys i que ha deixat la institució en una posició de fragilitat i incertesa".

Els artistes de la mostra, 23 del total de 31, entre els quals es troba Ines Doujak, han emès també un comunicat aquest divendres a la tarda on denuncien que "la decisió del director del Macba és autoritària".

El Consell Nacional de Cultura i de les Arts, l'òrgan assessor del Govern en cultura, també he fet públic un comunicat. El CoNCA "referma el seu compromís en la defensa del principi irrenunciable de la llibertat de la creació artística" i "lamenta que aparentment aquesta decisió precipitada no respongui a criteris estrictament artístics". A més, el Consell entén que l'exposició cancel·lada volia mostrar "tendències artístiques innovadores" i "actuar amb vocació d'incidència i de diàleg internacional des de la seva implicació en l'avantguarda".