PATRIMONI
Cultura 21/01/2016

L’Ajuntament vol més informació per aprovar l’obra d’Amat al Liceu

El conseller de Cultura demana “esforços” i “consens” per tirar endavant el projecte

Antoni Ribas Tur
3 min
Un dels esbossos de la intervenció de Frederic Amat al Liceu. Les anelles representen la irradiació del teatre cap enfora i com atreu el públic, com un imant.

BarcelonaEls tràmits de l’obra de Frederic Amat al Liceu, que consisteix a recobrir les façanes històriques del teatre amb 170 anelles ceràmiques de color, que evoquen la forma de la platea i el batec del públic, segueixen el seu curs. La comissió territorial de patrimoni es va reunir ahir i va emetre un veredicte doble: va aprovar la restauració estructural de les façanes històriques del teatre, pendent des de l’incendi del 1994, i va ajornar el seu pronunciament sobre la intervenció artística, a l’espera que els responsables del Liceu els facin arribar la documentació tècnica necessària que, segons diu la comissió, “permeti avaluar l’impacte sobre el monument”. El Liceu enviarà la documentació al llarg del mes de febrer.

La reversibilitat de la peça -com s’ancoren les anelles a la façana, la facilitat per desmuntar-les i la garantia que són segures- és un element clau a l’hora d’aplanar el camí a la viabilitat de l’obra, ja que la volumetria d’un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, com és el Liceu, no es pot alterar. La comissió no especifica nous requeriments relacionats amb les característiques de les anelles i la distribució arreu dels murs.

En el terreny de les reaccions polítiques que ha suscitat l’obra de Frederic Amat, la regidora d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, va expressar les seves reserves per la novetat que suposa. “És evident que, en la part d’instal·lació artística, aquesta proposta que se’ns ha fet arribar no encaixa amb el que històricament s’havia treballat a Ciutat Vella”, va declarar a TV3.

Pendents del consell d’art públic

La instal·lació se sotmetrà a l’anàlisi del consell d’art públic de Barcelona d’aquí dues setmanes, segons va dir ahir la comissionada de Cultura de l’Ajuntament, Berta Sureda, que també va afirmar que l’impacte visual, patrimonial i al barri de l’obra “no és menor”. El consistori esperarà tenir les conclusions dels experts en patrimoni i del consell assessor abans de prendre una decisió. Segons Sureda, els experts han d’analitzar la proposta per acabar de decidir “si interessa”, i “si afavorirà la circulació cap a la Filmoteca i la rambla del Raval”, un dels arguments amb què els responsables del Liceu posen en relleu el potencial social de la iniciativa. El consell assessor d’art públic està pendent de formar-se, perquè els membres -representants municipals de cultura i urbanisme i experts reconeguts dels dos sectors- s’han de renovar.

La Generalitat és més entusiasta amb la proposta. El conseller de Cultura, Santi Vila, va expressar ahir “la predisposició molt positiva” amb què la conselleria vol abordar la qüestió, i va dir que la proposta és “innovadora, creativa i rica” i que pot donar “centralitat i una nova vida” al Raval. Vila considera que el Liceu “necessita, de portes enfora, aquesta posada al dia, que permeti renovar-lo i integrar-lo millor a la Rambla i a la part baixa del Raval”. Per aconseguir-ho, el conseller demana que es facin “tots els esforços” i que es trobi el “consens” necessari perquè “aquesta oportunitat s’aprofiti”. També posa l’accent en la reversibilitat de l’obra: “Si considerem això, ja forma part de l’àmbit de l’opinió si s’ha d’anar més enllà o si s’ha de ser més conservador o més innovador. No crec que tingui més inconvenient que aquest, i confio que, aportant-hi tothom el seu criteri, ho podrem aprovar”. El projecte d’Amat, diu Vila, té “moltes oportunitats a favor i, en canvi, permet ben pocs arguments en contra, més enllà dels que hi ha entre conservadors i innovadors, que d’altra banda són propis de la història de l’òpera”.

stats