Publicitat
Publicitat

L''Alcaldessa' ja és una més en la gran família del cinema

Ada Colau recordava ahir, en l’acte de nomenament dels membres d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català, que el cinema havia arribat a Barcelona fa 120 anys

Ada Colau recordava ahir, en l’acte de nomenament dels membres d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català, que el cinema havia arribat a Barcelona fa 120 anys. Però just llavors va fer una pausa i va afegir: “Si no em corregeix Jaume Figueras”, va dir tremolosa mirant al crític. “Jo encara no hi era”, es disculpa ell des de la cadira. Potser és perquè enguany està nominada als Gaudí a través del documental Alcaldessa, però Colau ja ha enganxat al vol que, com totes les reunions familiars, l’acte anual al Palauet Albéniz té els seus codis i rituals: el membre d’honor que se salta el protocol i allarga el seu discurs ad infinitum (ahir va ser el director Lluís Josep Comerón), el convidat que falla a última hora (l’exhibidor Pere Balañá Forts), els cops de colze per agafar lloc a la foto i les correccions de Figueras, que no pot deixar passar que es digui que l’Urgell el va inaugurar Lawrence d’Aràbia i no Carmen Jones.

L’acte deixa cada any un grapat de moments memorables. Un d’ells va ser la glosa de Mercedes Sampietro escrita per Joaquim Oristrell (“Si voleu fer-li un homenatge a la Sampietro, porteu-li unes anxoves, una copa de cava i feu el favor de produir-li un musical”). L’agraïment més divertit va ser el del productor Joan Bas al capità de l’exèrcit que el va declarar “exclòs total” del servei militar. I la tendresa va ser cosa del crític Antoni Kirchner, que va recordar com la seva mare va encomanar-li de petit la passió pel cinema.

Colau va tornar a reclamar més presència femenina en categories dels Gaudí com les de guió i producció i va reivindicar el cinema com a eina de canvi social, tot recordant amb criteri que “el cinema no ens ha de dir què hem de pensar, sinó ajudar a pensar i imaginar la realitat”. L’escoltaven amb atenció, entre altres, els directors de Les amigues de l’Àgata, Isaki Lacuesta i Isa Campo, i l’home Gaudí per excel·lència, Eduard Fernández, que ja porta sis nominacions i tres premis. Per saber si guanyarà el quart caldrà esperar a la gala del 29 de gener a l’Auditori del Fòrum del CCIB, presentada per Bruno Oro i dirigida per Lluís Danés.

Atipa't de cultura

Més continguts de

Atipa't de cultura
PUBLICITAT
PUBLICITAT