L'Aragó exposarà les 53 obres de Sixena provinents del MNAC a l'octubre

El govern aragonès demana l'execució provisional de la sentència sobre les pintures del MNAC

El govern de l'Aragó té previst exposar en públic les 53 peces d'art de Sixena provinents del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) al llarg del mes d'octubre. Així ho ha anunciat la consellera de Cultura de l'executiu aragonès, Mayte Pérez, en el transcurs d'una visita a les dependències dels antics dormitoris del monestir de Santa Maria de Sixena, que és on ara mateix  hi ha dipositades aquestes peces que el Govern va decidir entregar a l'Aragó el mes de juliol en compliment de la sentència del jutjat d'Osca. Un cop hagi acabat l'anàlisi i restauració de les obres, es podran exposar.

A més de demanar el retorn de totes les peces provinents del museu, en referència a les que encara queden al Museu de Lleida, Pérez també ha assegurat que demanarà l'execució provisional de l'altra sentència que obliga a tornar a Sixena les pintures murals romàniques exposades al MNAC arran de les apel·lacions que ha presentat el Govern i després que aquest dimarts s'ha obert un termini de deu dies per donar-hi resposta. A aquesta possibilitat s'hi ha oposat frontalment el director del MNAC, juntament amb el conseller Santi Vila, perquè suposaria malmetre les pintures de forma definitiva sense una sentència ferma.

Mentrestant, continuen les tasques de restauració de la sala capitular del monestir, la consolidació de les pintures que s'hi conserven i la col·locació de la coberta. En una primera fase s'han invertit al voltant de 275.000 euros i s'espera que els treballs s'acabin al desembre. Aquí és on anirien els murals en cas que Catalunya perdi el procés.

L'arquebisbe Omella demana diàleg

L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, s'ha mostrat partidari que les obres d'art originàries del monestir de Sixena que són al Museu de Lleida tornin al seu lloc d'origen, encara que ha apel·lat al "diàleg" per superar "la tensió" entre Catalunya i l'Aragó "i arreglar aquest tema". En una entrevista a TV3, Omella ha afirmat que a ell li agradaria "que tot tornés al seu lloc d'origen, però a vegades no pot ser".

"Penso que aquest camí del diàleg és el que ha de salvar totes aquestes situacions de tensió i espero que es pugui arreglar aquest tema", ha opinat l'arquebisbe, que anteriorment també havia estat bisbe de Barbastre-Montsó.