SECTOR EDITORIAL
Cultura 12/10/2017

La Fira de Frankfurt: llibres i també política

L’Associació d’Editors en Llengua Catalana hi denuncia la violència de l’1-O

Antoni Ribas Tur
3 min
Una instantània de la segona jornada de l'edició d'enguany de la Fira de Frankfurt

BarcelonaLa 68a Fira del Llibre de Frankfurt s’acaba diumenge i els editors encara tenen molta feina. “Hem fet moltíssims contactes tant en contractació de llibres estrangers com en venda de drets d’autors catalans”, afirma el director editorial d’Edicions62, Emili Rosales. Encara és massa aviat per revelar tots els títols que estan en curs de contractar, però sí que avança dos noms catalans amb bona fortuna internacional: en aquesta fira L’emperador o L’ull del vent, de Baltasar Porcel, arriba a Holanda, i tenen damunt la taula noves traduccions de les novel·les de Xavier Bosch. “Hem detectat un interès enorme per les últimes obres i estem en el tram final de diferents contractes, que podrem anunciar les pròximes setmanes”, explica Rosales. Catalunya participa en la fira amb el lema Catalunya, terra de llibres/Barcelona ciutat de literatura i, a més del Grup 62, hi participen nou editorials com Barcanova, Bromera, Enciclopèdia Catalana i Pagès Editors, i també institucions i entitats com l’Institut Ramon Llull i el Gremi d’Editors de Catalunya. A més, la cineasta Isabel Coixet ha guanyat el premi a la millor filmació literària internacional -que s’atorga des de l’any 2004- per l’adaptació de la novel·la de Penelope Fitzgerald La llibreria.

“La crisi ha desaparegut fa temps però nosaltres som molt cautelosos”, diu Rosales, que no ha notat els efectes del trasllat a Madrid de la seu del Grupo Planeta, que és l’accionista majoritari del Grup 62, després del discurs de Carles Puigdemont dimarts al Parlament. “Els nostres interlocutors diferencien el Grup 62 de Planeta”, subratlla. L’Associació d’Editors en Llengua Catalana va llegir ahir un manifest per condemnar la repressió policial de l’1-O i denunciar els “bloquejos econòmics i polítics” a Catalunya, que se suma al coneixement que ja se’n tenia internacionalment. “Gent d’arreu del món ens pregunta sobre la situació de Catalunya, constatem que a fora sí que han vist les imatges que Madrid nega que hagin existit, i s’han posat les mans al cap”, diu el director editorial d’Ara Llibres, Joan Carles Girbés. En el terreny estrictament literari, també es mostra prudent i no revela un títol “molt potent” que espera tancar avui mateix, però sí que reitera l’èxit internacional continu de Kilian Jornet. Abans que es publiqui en català, Summits of my life. Somnis i reptes a la muntanya, sobre la seva doble pujada a l’Everest, ja l’han venut a quatre llengües, com l’italià, el francès i el noruec. El títol entronca amb la línia dels nombrosos llibres de no-ficció sobre la relació entre l’home i la natura.

L’editora d’Edicions 62 Pilar Bertran subratlla el pes de l’assaig a la fira: “La tendència dels últims anys és que hi hagi diversificació. No hi ha, com passava fa molts anys, un únic llibre que capti l’atenció de tothom, i en moments com l’actual hi ha molt interès per la no-ficció”, afirma. I avança dos títols que publicaran: la traducció de l’“alta divulgació científica” d’ Astrofísica per a gent amb presses, de Neil deGrasse Tyson, i, més endavant, Metròpolis, una història de les civilitzacions que Ben Wilson està escrivint a partir del desenvolupament de les ciutats.

La Fira de Frankfurt és l’esdeveniment més important del sector editorial. Enguany el país convidat és França, motiu pel qual dimarts es van reunir a la fira Angela Merkel i Emmanuel Macron. Però també s’hi ha vist la cara més fosca d’Europa. L’endemà d’aquell acte hi va haver protestes per la presència del líder d’extrema dreta alemany Goetz Kubitscheck, que hi promocionava el llibre Finis Germania [ La fi d’Alemanya ], unconjunt d’assajos que la revista Spiegel ha qualificat d’“antisemites i revisionistes”.

stats