L'Ermitage de Barcelona s'ubicarà en un edifici de nova construcció a prop de l'Hotel W

L'Ajuntament canviarà el planejament d'aquesta part de la nova bocana del port de Barcelona per afegir-hi els usos culturals als comercials i terciaris que ja té

Les incògnites sobre la seu barcelonina del museu Ermitage comencen aclarir-se: el museu s'instal·larà en un edifici de nova construcció a la nova bocana del port de Barcelona, molt a prop de l'Hotel W, i està previst que obri les portes el maig de 2019. Pel que fa al contingut, combinarà una exposició permanent de peces del museu rus, exposades des d'una perspectiva que les posarà en diàleg amb la ciència, creada pel científic Jorge Wagensberg, i una exposició d'obres del mateix museu des d'una perspectiva més tradicional. Abans de la ubicació en aquest nou edifici, s'havia pensat establir el museu en uns antics tallers del port i a l'edifici de l'Aduana.

L'Hermitatge de Barcelona estarà dissenyat per l'arquitecte Ujo Pallarés, que és també un dels impulsors del projecte. Pallarés destaca que es tracta d'una iniciativa completament privada i que el museu vol ser "un nou espai cultural a Barcelona i una nova àgora al servei del barri". També, un projecte que posa en diàleg l'art i la ciència "des d'un punt de vista singular i radical". El pressupost de l'Ermitage de Barcelona és de 38,5 milions d'euros. De l'edifici, l'arquitecte destaca que és "clàssic", "racional", "coherent",sostenible" i que evoca el Palau d'hivern on s'ubica el gegant rus. Pel que fa finançament, l'empresa cultural que Pallarés va crear per desenvolupar el museu, Barcelona Cultural Development, està negociant el finançament del 50% del pressupost amb diverses entitats financeres i pròximament espera fer públic el nom d'un nou soci local amb el qual està negociant la incorporació al projecte.

Perquè l'Ermitage Barcelona es pugui fer realitat, caldrà que l'Ajuntament de Barcelona modifiqui el planejament urbanístic del solar on s'ha d'ubicar i hi inclogui, a més els usos comercials i terciaris, els culturals. El futur museu tindrà una superfície de 4.000 metres quadrats, amb 15.000 metres de superfície construïda, distribuïda en 5 plantes. Hi haurà 7 sales d'exposicions. El preu de l'entrada estarà situat entre 9 i 18 euros i està previst que rebi 500.000 visitant l'any.

El delicat encaix de l'Ermitage de Barcelona en el teixit de la ciutat

L'obertura de l'Ermitage de Barcelona es produirà en un moment en què els museus públics de la ciutat viuen una situació delicada arran de la retallades. Un centre amb una marca internacional tant potent, ¿afectarà negativament els museus públics?. D'entrada, sembla que no. "Ja han sortit idees per col·laborar amb el Museu Marítim i el Museu Picasso. No hi haurà manera d'evitar que s'inventin noves idees. No volem treure visitants a ningú", explica Jorge Wagensberg.

Més continguts de