Cultura 13/06/2012

L'Espai Macià incorpora 35 nous documents de l'expresident de la Generalitat al seu fons

Un historiador de Lleida ha cedit al centre de Les Borges Blanques cartes; el ban oficial de proclamació de la República signat per ell mateix el 14 d'abril del 1931 i l'avantprojecte de l'Estatut de Catalunya, entre altres papers

Acn
1 min
Una tria dels documents que s'han incorporat als fons de l'Espai Macià

Les Borges BlanquesL'Espai Macià, el centre d'interpretació de les Borges Blanques dedicat a la figura de Francesc Macià, continua ampliant el seu fons documental amb peces originals de l'expresident de la Generalitat. Darrerament, l'equipament ha incorporat 35 documents inèdits, tant de la seva trajectòria personal, com professional i política, cedits per un historiador de Lleida. Entre aquests, destaquen dues cartes, escrites en català, que Francesc Macià va enviar durant la seva etapa com a diputat, al que fou conseller d'Agricultura i Economia, Pere Mies; el ban oficial de proclamació de la República signat per ell mateix el 14 d'abril del 1931; o l'avantprojecte de l'Estatut de Catalunya.

"Hem augmentat el fons amb uns documents d'un valor incalculable, originals i inèdits. Són peces úniques que només poden ser vistes i consultades a l'Espai Macià", ha destacat el regidor de Cultura de les Borges, que casualment també s'anomena Francesc Macià. El regidor afirmat que, "l'Espai Macià i l'Arxiu Nacional de Catalunya són els dos únics llocs on els estudiosos poden acudir per consultar documentació original de l'expresident, i en el cas d'aquests 35 documents, només es podran consultar aquí". L'objectiu és que "l'Espai exposi, però que a la vegada sigui un centre de referència per als estudiosos de la figura de Francesc Macià", defensat el regidor Macià.

L'Espai Macià també ha incorporat als seus fons targetes personals del 1933 signades pel mateix Macià o el projecte d'enginyeria que va redactar el 1895 sobre la construcció del dipòsit d'aigua de les Borges Blanques. També inclou la comunicació oficial que el Govern de la Generalitat va enviar amb motiu de la mort de Macià. En aquest cas es tracta de la carta dirigida el 1933 al Centre Demòcrata i Republicà de les Borges Blanques.

stats