CRISI A L'ÒPERA
Cultura 15/02/2012

El director musical del Liceu, Michael Boder, també es posiciona en contra de l'ERO

Prop de 2.000 persones signen 'online' per demanar la destitució del director general del teatre, Joan Francesc Marco. El director musical també critica la decisió de fer un ERO per superar la crisi

Ara
2 min

BARCELONAMichael Boder, l'actual director musical del Liceu (i el càrrec artístic més important del teatre després del director artístic, Joan Matabosch) ha dirigit a Joan Francesc Marco una carta on qüestiona la decisió de fer un ERO i no optar, en temps de crisi, per fer treballar més l'orquestra i el cor del Liceu. "Els músics haurien de tocar més, no menys", defensa en la carta enviada després de saber –el 29 de dembre– els plans del gerent.

"El tancament durant dos mesos comporta el risc d'una pèrdua irremisible d'esforços", diu el director musical que aquesta tempotrada ha dirigit l'òpera de La Fura, 'Le Grand Macabre' i que gauria de dirigir 'Pelléas et Mélisande', un desl títols afectats per l’ERO. Les solucions que aporta són: "Simplificar un aparell administratiu inflat, reestructurar el conveni, fer que cor i orquestra treballin més (perquè treballen ben poc a nivell europeu) i així el Liceu seria un teatre de futur". També diu que una rebaixa salarial a tots els nivells els ajudaria a projectar una bona imatge i que es podria exigir als artistes convidats. Boder, de totes maneres, es desvincularà del teatre al juliol, quan ha de ser rellevat per Josep Pons, que sembla que en privat també ha amenaçat amb dimitir si l'estrategia de la direcció continua per aquest camí una vegada ell sigui el director musical del Liceu.

Recollida de firmes

La recollida de signatures online demanant la dimissió de Joan Francesc Marco "perquè ha mostrat la seva incapacitat per gestionar un equipament cultural d’aquesta magnitud i rellevància" continua. Ja hi ha més de 1.700 persones que demanen que es busquin alternatives a l'ERO i al tancament del Liceu. "Un director general que té a les seves mans una institució de la transcendència cultural del Gran Teatre del Liceu hauria d’haver identificat i previst amb antelació les partides de despesa de la institució que podien ser susceptibles d’ajustaments, sense afectar d’una manera tan traumàtica i visible el producte artístic del teatre que dirigeix", diuen per justificar la demanada de dimissió.

La possibilitat de fer vaga, que va fer pública ahir el comitè d'empresa després que la direcció presentés l'ERO, també s'haurà de concretar.

stats