ART

L'IVAM va falsejar el nombre de visitants del 2013 en més d'un milió

El museu va fer pública la xifra d'1.163.419 visitants, quan en realitat van ser només 85.070, segons informa 'El País'

La Generalitat Valenciana ja no pot presumir de tenir un dels museus d'art contemporani amb més afluència de públic del món. Segons publica 'El País', les xifres de visitants del 2013 que havia fet públiques l'Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) es van inflar en més d'un milió de persones. El museu va informar d'1.163.419 visitants, quan la xifra real era de només 85.070. Les xifres del 2013 no eren l'excepció, sinó la norma: el 2012, l'IVAM va publicar que havia tingut 1.147.637 visitants, però en realitat van ser 98.176; i el 2011, 1,1 milions en lloc de 109.938.

La responsable de l'IVAM durant aquests anys era Consuelo Ciscar, que va estar una dècada al capdavant del museu. Durant aquest temps les xifres del museu sempre van anar en augment, fins a situar-lo com el sisè museu d'art contemporani del món i el tercer museu d'Espanya, per darrere del Reina Sofia i el Prado.

Les xifres reals d'assistència les ha facilitat a 'El País' el nou director del museu, José Miguel García Cortés, que va guanyar el primer concurs públic realitzat per fer-se càrrec del centre. Segons el rotatiu madrileny, el nombre de visitants s'inflava afegint-hi el nombre de persones que assistia a qualsevol esdeveniment realitzat al museu o la seva esplanada, fins i tot concerts musicals gratuïts, i comptabilitzant també els visitants de les exposicions que es feien a altres centres amb qualsevol fons de l'IVAM.

El portaveu dels socialistes valencians, Juan Soto, ja va denunciar aquesta setmana que les xifres del museu podrien estar "greument manipulades i falsejades" i que podrien multiplicar per 10 el nombre de visitants de l'última dècada.