Cultura
Cultura 26/09/2011

L'Odissey troba el tresor del Gairsoppa

El vaixell, que es va enfonsar el 1941 i conté més de 240 tones de lingots de plata, representa el tresor més gran mai recuperat

Afp
1 min

L'empresa Odissey Marine Exploration ha confirmat la localització i identificació d'un vaixell de càrrega britànic enfonsat pels alemanys el 1941 amb més de 240 tones de lingots de plata.

El botí, estimat en 150 milions d'euros i que Odissey espera poder recuperar a partir de la primavera, representa el més gran tresor mai recuperat. Els investigadors han confirmat gràcies a un submarí amb control remot la localització de la embarcació, identificada com l'SS Gairsoppa, que es troba a 4.700 metres de profunditat de l'oceà Atlàntic, davant de les costes d'Irlanda.

El vaixell i la seva càrrega es van enfonsar el 1941 després de l'enfrontament amb el submarí alemany U-Boot. "Hem completat la primera fase del projecte, la localització i la identificació de les restes del naufragi, i ara estem treballant en la fase de recuperació", ha explicat Andrew Craig, director del projecte.

"Tenint en compte l'estat i l'exposició de les restes del naufragi, estem gairebé convençuts que es podrà recuperar la càrrega", ha afegit.

"Vam tenir la sort de trobar el celler obert i l'accés va ser fàcil", ha apuntat Greg Stemm, president de la companyia amb seu a Tampa (Florida). L'Odissey Marine havia obtingut el 2010 l'exclusivitat de l'extracció de les restes del naufragi. La companyia tindrà dret a retenir el 80% del botí i la resta serà retornat a les autoritats britàniques.

El tribunal dels Estats Units va fallar a favor d'Espanya en la disputa de l'Odissey, acusada d'haver-se apropiat dels continguts d'un naufragi trobat el 2007. Odissey afirma que va trobar les restes del vaixell espanyol enfonsat el 1804 en aigües internacionals; es va informar a Florida del botí sense avisar prèviament les autoritats espanyoles.

stats