Música
Cultura 27/11/2012

L'Orquestra i el Cor del Liceu sortiran de gira per Catalunya

"Sortim del fossat del teatre per fer un casament amb el territori", diu el director musical Josep Pons

Acn
2 min
L'Orquestra del Gran Teatre del Liceu / A. Bofill

BarcelonaPer primera vegada en la seva història, l'Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu realitzaran una gira conjunta per Catalunya. Les dues formacions visitaran Lleida, Vic, Manresa, Girona i Sant Cugat del Vallès entre els mesos de novembre i gener, oferint un repertori de "grans cors" amb fragments d'obres de Wagner i Verdi, entre d'altres. La gira significa el debut del nou director musical titular del Liceu, Josep Pons, qui ha destacat la importància que orquestra i cor "surtin del fossat" per guanyar visibilitat i "fer un casament amb el territori". El director general del Liceu, Joan Francesc Marco, ha informat que hi haurà més gires fora de Catalunya i de l'estat espanyol.

L'Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu visitaran cinc grans auditoris catalans els propers mesos. El 30 de novembre arrencarà la gira a l'Auditori Enric Granados de Lleida; l'1 de desembre actuaran el Teatre l'Atlàntida de Vic; el 2 de desembre al Teatre Kursaal de Manresa; el 16 de desembre a l'Auditori de Girona, i el 12 de gener al Teatre-Auditori de Sant Cugat.

Les dues formacions ja havien tocat fora del Liceu amb anterioritat, però mai fins ara ho havien fet en forma de gira. La iniciativa pretén donar visibilitat a la seva activitat, i especialment en el cas de l'orquestra, "convertir-la per una vegada en protagonista" de l'espectacle, en paraules del director musical del Liceu, Josep Pons.

Així, en aquesta gira de cinc concerts, l'orquestra i el cor seran el centre d'atenció, abandonant una mica la seva funció "de servei i d'acompanyament", pròpia d'una "orquestra d'òpera". Aquest és el gran objectiu que el Liceu s'ha marcat amb aquesta iniciativa. L'altre és, segons Marco, "cooperar i reforçar" la línia de treball d'alguns grans equipaments culturals del país "afegint-se a les seves temporades normalitzades". "Fem que el Liceu sigui més de tots. Es desplaça i no només espera que els ciutadans vinguin a casa nostra", ha manifestat Marco.

El programa artístic d'aquesta gira inclou, sota el nom de 'Grans Cors d'Òpera', fragments d'òperes de Wagner, Verdi, Mozart (Idomeneo), Bizet, Borodin i Boito. El pressupost d'aquesta gira és d'uns 100.000 euros. Marco ha explicat que els costos són majoritàriament assumits pels teatres on actuaran l'Orquestra i el Cor, i ha apuntat que pagaran uns caixets moderats gràcies a "l'acceptació de la flexibilitat laboral" per part dels treballadors del Liceu. D'altra banda, la iniciativa compta amb el patrocini de la Fundació Abertis i de Banc Sabadell.

Unes 140 persones, entre membres del Cor, bona part dels membres de l'Orquestra Simfònica i personal tècnic, formaran l'elenc que es desplaçarà a Lleida, Vic, Manresa i Sant Cugat del Vallès en aquesta primera gira per Catalunya.

Quant a properes accions en aquesta línia, el Liceu ha informat que ja tenen la invitació de diversos festivals de l'estat espanyol i que estan "posant fil a l'agulla" també en possibles gires internacionals, perquè es puguin realitzar d'aquí "tres o quatre anys".

stats