ÒPERA
Cultura 26/07/2011

La Fura dels Baus estrena 'Orfeo ed Euridice' a Peralada

Carlus Padrissa dirigeix la gran producció del 25è Festival de Peralada amb l'Orquestra BandArt i el Cor de Cambra del Palau

Acn
2 min
La Fura dels Baus assagen 'Orfeo ed Euridice'

PERALADAUn dels plats forts del Festival Castell de Peralada se servirà aquest darrer cap de setmana de juliol. És l'òpera Orfeo ed Eurice, i és la gran producció del certamen, en col·laboració amb el Theater and der Wien i el Teatro Solis de Montevideo. Quan es compleixen 25 anys de festival, els seus responsables han seleccionat l'espectacle líric com una celebració, per "entroncar amb la tradició pròpia i amb l'aportació dels autors i grups catalans a l'òpera", segons el director, Oriol Aguilà.

Aguilà també ha dit que van treballar amb la idea de produir una "proposta innovadora" per al públic del festival, que fos fidel al "risc" que caracteritza Peralada. En aquest sentit, l'aportació de La Fura dels Baus reflecteix l'esperit transgressor que impregnarà l'espectacle. Orfeo ed Eurice es representarà el 29 i 31 de juliol. Carlus Padrissa dirigeix la posada en escena, amb el Cor de Cambra del Palau i l'Orquestra BandArt acompanyant les tres intèrprets protagonistes.

La versió de G. W. Gluck d'Orfeo ed Eurice, que ofereix a Orfeo una segona oportunitat després que aquest hagi incomplert la promesa de no mirar Eurice als ulls –la història s'interpreta com una metàfora dels límits de la creació artística–, és la tessitura que serveix a Carlus Pardissa per construir l'escenografia de l'espectacle. Padrissa arrisca i col·loca l'orquestra dins l'escenari, de manera que no només toca sinó que esdevé actor en l'obra. La lira d'Orfeo serà, sobre l'escenari, un gran instrument format per 40 músics, cada un dels quals és una corda, segons explica el mateix Padrissa.

Cal destacar, a més, la participació de l'orquestra BandArt, dirigida pel violinista Gordan Nikolic, una formació integrada per músics provinents d'altres agrupacions internacionals de forma estable, i que es reuneixen poques vegades. D'altra banda, el Cor de Cambra del Palau de la Música, amb Jordi Casas al capdavant, també participa en aquesta producció, com de fet ha fet successives vegades a Peralada amb diferents muntatges. L'al·licient afegit és, en aquest cas, la possibilitat que sigui el darrer espectacle en el qual Casas exerceixi com a director, segons ha avançat el director del Festival, Oriol Aguilar.

stats