Cultura 22/08/2011

La Fura dels Baus investiga la interacció entre actors reals i virtuals a 'Terra Baixa Reload'

Marina Gatell protagonitza aquesta nova mirada sobre el text d'Àngel Guimerà

Acn
2 min
Marina Gatell interpreta una Marta que no es resigna

BarcelonaTerra Baixa, d'Àngel Guimerà, ha estat una de les obres teatrals més populars i representades de la dramatúrgia catalana. Per això La Fura dels Baus en presenta la seva pròpia versió, Terra Baixa Reload. Aquesta nova mirada sobre el clàssic català, dirigida per Isidro Ortiz i Carlus Padrissa, dóna el protagonisme a la Marta, interpretada per l'actriu Marina Gatell, que interacciona virtualment amb els altres personatges, com el Sebastià (Francesc Orella) i el Manelic (Ernest Villegas). Els actors virtuals estan extrets de les gravacions de la pel·lícula Terra Baixa, que TV3 estrenarà l'11 de setembre. L'obra s'estrena aquest dilluns a la Biblioteca de Catalunya.

"Per què he de plorar d'aquesta manera?". Amb aquestes paraules la Marta arrenca Terra Baixa Reload, la versió que la Fura dels Baus presenta del clàssic català. Aquesta nova mirada sobre el text d'Àngel Guimerà pren el personatge de la Marta, interpretat per Marina Gatell, com el nucli de l'obra, el motor de tota la dramatúrgia.

Terra Baixa narra el viatge interior de la Marta que, al principi de l'obra, viu tancada en el seu món interior i tem l'arribada del l'hereu Sebastià, el seu amo i amant al mateix temps. De la desesperació inicial, el flirteig amb el suïcidi i el casori forçat amb el Manelic, la Marta passa a viure sent ella mateixa i a estimar el pastor de la Terra Alta per haver-la protegit i alliberat.

"Interpretar la Marta és navegar entre moltes coses, és viure la pèrdua de la innocència i la presa de consciència que ella pertany a algú altre", ha dit Gatell. Per a l'actriu, "el recorregut de la Marta és l'anàlisi d'una llàgrima", que passa d'estar "gairebé morta" a sentir-se viva i a tornar a "creure en l'ésser humà".

Per Gatell, a "Terra Baixa" el món està dividit entre els que fan les coses per ambició i els que les fan per il·lusió, i, enmig d'aquests dos bàndols "que no s'entenen", hi ha la Marta que "els comunica gràcies a l'amor, el llenguatge que tothom entén".

Isidro Ortiz i Carlus Padrissa dirigeixen aquesta versió que investiga la interacció entre actors reals i virtuals, ja que Marina Gatell interpreta la Marta sobre l'escenari només acompanyada dels Perdigons, però interactua virtualment amb la resta de personatges, com l'hereu Sebastià (Francesc Orella) i el seu estimat Manelic (Ernest Villegas). Ortiz ha explicat la seva aposta per aquest text perquè Àngel Guimerà "és el Shakespeare català".

Les intervencions dels actors virtuals provenen de les gravacions en brut de la pel·lícula Terra Baixa, una coproducció entre Televisió de Catalunya i Fausto Produccions dirigida per Isidro Ortiz i que TV3 estrenarà l'11 de setembre. Ortiz ha explicat que la intenció és completar la trilogia amb La filla del mar i Maria Rosa.

El film s'ha gravat a Cal Verdaguer, una masia al costat de Moià, la localitat del Bages on va néixer la companyia La Fura dels Baus. Tant la música de la versió cinematogràfica com la teatral són de Pep Sala. La versió teatral s'estrena aquest dilluns a la Biblioteca de Catalunya, on es representarà fins el 4 de setembre, amb possibilitats de fer una gira posteriorment.

stats