TEATRE
Cultura 02/11/2012

La companyia La Zaranda reflexiona sobre la vida i la mort a través d'una epidèmia porcina

Els andalusos estrenen 'El régimen del pienso' aquest dissabte al festival Temporada Alta de Girona-Salt

Efe
2 min

BarcelonaLa companyia andalusa La Zaranda ha tornat a escollir el festival Temporada Alta per estrenar el seu nou espectacle, 'El régimen del pienso', un títol que aborda sense concessions la visió del món com a simulacre, i que podrà veure's demà dissabte en una única representació al Teatre de Salt.

El grup de Jerez de la Frontera (Cadis) ha apostat pel festival català per donar a conèixer la seva última proposta escènica, escrita per Eusebio Calonge i dirigida per Paco de la Zaranda. Els dos, acompanyats pels actors Javier Semprún, Gaspar Campuzano i Luis Enrique Busto, han explicat que 'El régimen del pienso' al·ludeix a una epidèmia porcina, que provoca la mort dels animals, i després de les persones, sense que la causa sigui clara. Uns veterinaris inicien la necròpsia dels animals afectats: el pinso pot ser el factor desencadenant del mal, encara que no se sap si és perquè no hi ha hagut prou aliment, si s'ha repartit malament o perquè s'ha donat el sobrant.

Calonge ha reconegut que es tracta d'una obra "metafòrica" sobre una societat en la qual s'ha "usurpat l'esperit creatiu de l'home a partir de mecanismes rutinaris, productius i materials, i en què ha quedat com a única esperança l'economia". Com és habitual en altres muntatges de La Zaranda, la companyia també aborda la mort i la "devastació del temps". En aquest sentit, Eusebio Calonge ha subratllat que vol "parlar de la mort com a misteri per assolir el transcendentalisme".

Malgrat la crisi global, Eusebio Calonge ha argumentat que són "temps molt foscos per al que té por; però per al que no, per als que sempre hem viscut entre grans dificultats, són temps apassionants".

Amb més de 35 anys de trajectòria i el reconeixement en països com l'Argentina, Colòmbia o Mèxic, la companyia La Zaranda, guanyadora del Premio Nacional de teatre 2010, atorgat pel ministeri de Cultura, també té les obres 'Futuros Difuntos', 'Nadie lo quiere creer' o 'Los que ríen los últimos'.

stats