Cómic
Cultura 07/01/2011

L'ajudant francès i musulmà de Batman irrita els blogaires racistes

Batman fitxa un jove d'origen algerià per lluitar contra el crim a França

Ricard Martín
2 min
Batman

BarcelonaNazis, psicòpates, criminals: d'ençà la seva creació l'any 1939, Batman s'ha hagut d'enfrontar a molts enemics diferents. Però després de reclutar un musulmà perquè l'ajudi a combatre el crim a París, ha hagut de plantar cara als conservadors del seu propi país, Estats Units.

En els darrers números de la sèrie, Bruce Wayne crea Batman Inc., una mena de franquícia internacional per globalitzar la seva lluita contra el crim. I a França tria, com a delegat i ajudant, Nightrunner. El seu alter ego no heroic és Bilal Asselha, un jove francès d'origen algerià i musulmà, criat a les banlieues on es van originar els disturbis de l'any 2005. Bilal és un especialista en parkour, la tècnica que consisteix a salvar els obstacles urbans amb l'única ajuda del cos.

Això ha fet esclatar la còlera dels blogaires americans conservadors: “Aparentment Batman no ha pogut trobar un veritable francès per ser el seu ajudant”, escriu emprenyat a la web Publius Forum el blogaire Warner Todd, que sembla descartar com a “francès veritable” els milions de francesos d'origen nord-africà.

Bilal Asselah va ser detingut per error i apallissat durant els disturbis de l'any 2005. Però gràcies a la influència de la seva mare, una musulmana pietosa, va descartar l'odi i el rancor i es va dedicar a lluitar per la justícia. Pels blogaires, això és una concessió a allò políticament correcte: “En un moment en què els joves musulmans terroritzen França, aquesta tria ha confós tots els lectors de Batman”, escriu Todd.

I rebla el clau en ajut dels conservadors el dibuixant de còmics Bosch Fawstin, que anuncia l'aparició del còmic The Infidel, on el protagonista és Pigman (l'home porc), “un ancià superheroi musulmà que ha esdevingut l'assot dels jihadistes”.

El creador de Nightrunner, el dibuixant britànic David Hine, ha declarat que “ha fet el superheroi que voldria veure en un còmic si jo fos francès. Els problemes amb les minories ètniques dominen l'actualitat del govern de Sarkozy, i per mi era inevitable que el meu heroi fos un francès d'origen algerià”. Aquesta petita tempesta en la blogosfera americana quasi no ha tingut eco en l'internet francòfon.

stats