Cultura 11/02/2016

L'alcaldessa de Madrid diu que "és un disbarat" treure el nom d'intel·lectuals com Pla o Dalí del nomenclàtor

Un advocat denuncia vuit alcaldes per mantenir els cognoms dels "màxims exponents" de la Guerra Civil en el nom dels seus pobles

S.m
2 min
L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena (EFE)

BarcelonaL'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha assegurat que "és un disbarat" i "no té ni cap ni peus" la proposta de retirar del nomenclàtor artistes i intel·lectuals com Dalí, Pla o Eugeni d'Ors. Segons el consistori, el llistat de la Complutense "no és una llista oficial que estigui sent valorada per l'Ajuntament de Madrid". L'únic que s'està fent, segons Carmena, és treballar en un Pla Integral de Memòria de Madrid, que es presentarà al mes d'abril.

Ahir, el diari 'El Pais' va publicar una llista de "carrers franquistes" que havia elaborat la Càtedra de la Memòria de la Universitat Complutense a petició de l'Ajuntament de Madrid. Entre els seleccionats n'hi havia alguns d'escriptors i artistes catalans, com Eugeni d'Ors, Josep Pla i Salvador Dalí. També s'hi podien llegir els noms de Juan Antonio Samaranch, president del Comitè Olímpic (1980-2001), o de Santiago Bernabéu president del Reial Madrid (1943-78). A Barcelona, fa un parell d'anys, una trentena d'associacions de veïns també van batallar perquè Samaranch no formés part del nomenclàtor de la ciutat.

D'altra banda, l'advocat Eduardo Ranz, que ja va demandar l'Ajuntament de Madrid per no retirar vestigis franquistes, denunciarà per incitació a l'odi vuit alcaldes de pobles espanyols amb denominació franquista, ja que considera que incompleixen la llei de memòria històrica. "No existeix una exaltació de la dictadura més gran que mantenir el nom dels màxims exponents de la Guerra Civil al nom d'un poble", ha assegurat Ranz. Els pobles que ha denunciat Ranz són Águeda del Caudillo (Salamanca), Alberche del Caudillo (Toledo), Guadiana del Caudillo (Badajoz), Llanos del Caudillo (Ciudad Real), Villafranco del Guadiana (Badajoz), Quintanilla de Onésimo (Valladolid), Alcocero de Mola (Burgos), San Leonardo de Yagüe (Soria), Villafranco del Guadalhorce (Málaga), Bembézar del Caudillo (Córdoba) i Queipo de Llano (Sevilla).

L'alcalde de Llanos del Caudillo (Ciudad Real), Andrés Antonio Arroyo, ha assegurat que si la llei l'obliga a modificar el nom del municipi, abans convocarà un referèndum per conèixer l'opinió dels veïns. Tots aquests pobles van ser batejats així durant la dictadura. Franco volia que Espanya tornés a l'Edat Mitjana. Amb aquest objectiu va crear 300 pobles amb noms com Llanos del Caudillo i Villafranco del Guadiana. "Nuestro fin es dar tierra a los campesinos, crear un hombre fascista antiurbano y antiobrero, apegado a la tierra, temeroso de Dios y devoto al régimen", escrivien els responsables de l'Instituto Nacional de Colonización. Amb la mort del dictador i les primeres eleccions democràtiques, la majoria d'aquestes colònies van votar massivament les esquerres. Però molts no volen renunciar al nom que els va donar Franco. Llanos del Caudillo (Ciudad Real), Águeda del Caudillo (Salamanca), Villafranco del Guadiana (Badajoz) i Bembézar del Caudillo (Còrdova) continuen homenatjant el dictador.

stats