L'andorrà MoraBanc compra la Casa Vicens de Gaudí i l'obrirà al públic el 2016

MoraBanc restaurarà l'edifici, un monument declarat patrimoni de la Humanitat per la Unesco que fins ara era una casa particular

L'entitat andorrana MoraBanc i la família Herrero-Jover, propietària de la Casa Vicens, obra de l'arquitecte Antoni Gaudí, van formalitzar el 27 de març l'acord de compravenda d'aquest edifici, declarat monument històric per l'estat espanyol i patrimoni de la humanitat per la Unesco. La Casa Vicens serà una casa museu oberta al públic el 2016.

MoraBanc en restaurarà els 1.200 m2 de superfície i de les quatre plantes i el jardí, situat al carrer de les Carolines del barri de Gràcia de Barcelona, que anirà a càrrec de José Antonio Martínez Lapeña, Elías Torres i David García, que ja tenen experiència en la rehabilitació patrimonial i, en concret, en l'obra de Gaudí. Segons ha explicat MoraBanc en un comunicat, es preveuen iniciar les obres en un termini d'entre 6 i 8 mesos, i s'estima que el projecte complet de remodelació s'haurà acabat ens uns 24 mesos.

El banc també està en procés d'avaluar les propostes d'alguns operadors d'aquests tipus d'equipaments culturals per tal d'identificar el futur operador del museu, així com de contractar un cap de museografia que validi que el contingut cultural i artístic sigui de qualitat i segueixi fidelment l'obra original de l'arquitecte, afirmen.

Sobre la Casa Vicens

La Casa Vicens va ser el primer encàrrec important que va rebre l'arquitecte Antoni Gaudí un cop es va llicenciar a l'Escola Provincial d'Arquitectura de Barcelona, el 1883. L'obra era el projecte d'una casa d'estiueig encarregada per l'empresari Manuel Vicens i Montaner. L'edifici i el jardí es van acabar el 1888. La casa té un recobriment de totxo i ceràmica vidrada amb influències àrabs i medievals. Destaca per l'abundància de línies i angles rectes, difícils de veure en obres posteriors de l'arquitecte, i és una construcció molt imaginativa, amb elements ornamentals. La casa va ser adquirida el 1899 pel Dr. Antoni Jover i Puig. Havia estat propietat de la família Herrero des de llavors i havia tingut un ús privat. L'edifici ja va ser declarat monument històric artístic el 1969 per l'estat espanyol i patrimoni de la humanitat per la Unesco el 2005.