Arquitectura
Cultura 02/12/2010

L'arquitecte Joan Busquets, Premi Erasmus 2011

El premi és concedit per la Fundació Praemium Erasmianum a persones o institucions que hagin realitzat una contribució d'excepcional importània a la cultura a Europa.

Redacció
2 min
L' arquitecte barceloní Joan Busquets

BarcelonaL'arquitecte urbanista barceloní Joan Busquets ha estat guardonat amb el premi Erasmus 2011 "per la seva obra admirable i polifacètica en el camp de la planificació urbana".

El premi, dotat amb 150.000 euros, és concedit anualment per la Praemium Erasmianum -vinculada a la Casa Reial Holandesa- a persones o institucions que hagin realitzat una contribució d'excepcional importància a la cultura a Europa.

Des de la seva institució l'any 1958, el premi Erasmus ha reconegut les aportacions de personalitats molt rellevants de la política (com Robert Schuman, Jean Monnet, Jacques Delors o Mary Robinson), el pensament i les lletres (Vaclav Havel, Claudio Magris, Jean Piaget o Marguerite Yourcenar), les arts plàstiques (Marc Chagall, Oskar Kokoschka o Henry Moore), la música (Olivier Messiaen), el cinema (Ingmar Bergman) i l'arquitectura (Hans Scharoun, Jean Prouvé o Renzo Piano).

Des del seu despatx barceloní BAU, Joan Busquets (1946) desplega un extens treball internacional que l'ha dut a intervenir en la planificació estratègica i el disseny de ciutats com Lisboa, Barcelona (és autor dels Plans Especials de Millora i de Reforma Interior de Ciutat Vella i de la planificació del programa olímpic), La Haya, Marsella, Toledo, Las Palmas, A Coruña, Dunkerque, Toulouse, Trento, Alguer, Milà, Ginebra, Coimbra, Sao Paulo o Singapur.

Aquesta és una tasca que des de 2002 combina amb la seva posició de catedràtic de Planificació Urbana i Disseny a Harvard (Graduate School of Design, Harvard University, Cambridge, Massachussets, EE.UU.), en la que continua una trajectòria que inicià com a membre fundador del Laboratori d'Urbanisme de Barcelona (1969) i com a titular de la càtedra a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (Universitat Politècnica de Catalunya).

Busquets ha desenvolupat i segueix desenvolupant una part important de la seva activitat a Europa i particularment als Països Baixos. A Rotterdam, Àmsterdam, La Haya, Amersfoort o Delft, la seva capacitat per satisfer les demandes d'un entorn exigent, rigorós i tècnicament molt avançat ha resultat clau per assolir i mantenir una sòlida posició professional.

Més recentment, l'enfocament de Busquets ha començat a apropar-se també amb intensitat a Xina a través d'una sèrie de projectes que està duent a terme en la actualitat: el NingBo Eastern New City Gateway Design Project, el QianHai-PRD New Development a ShenZhen o el Wuchang Waterfront Business District Project a WuHan. En aquests projectes, destaca la voluntat d'introduir les lliçons de l'Urbanisme europeu en la nova dinàmica de l'Est d'Àsia.

L'edició del Premi Erasmus 2011 s'ha centrat en "el disseny de l'espai públic a la ciutat". Un dels motius que han fet a Busquets mereixedor del reconeixement ha estat l'enfocament social del seu treball: "L'anàlisi històrica de l'ús de l'espai urbà és el punt de partida de la seva reflexió sobre el futur de l'home, que viurà i treballarà a un entorn cada cop més densament poblat".

La cerimònia d'entrega del Premi Erasmus tindrà lloc el 9 de novembre de 2011 al Palau Reial d'Àmsterdam i serà presidida pels Reis d'Holanda (el Príncep d'Orange és membre del Patronat de la Fundació). p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { }

stats