Publicitat
Publicitat

Va ser detingut el 3 d'abril

L'artista xinès Ai Weiwei, alliberat

L'artista xinès Ai Weiwei ha estat alliberat sota fiança avui "per la bona actitud de confessar els seus delictes" i degut a les malalties cròniques que pateix

"Estic bé. Torno a estar a casa. I sóc lliure. Però no puc parlar, si us plau enteneu-ho". Aqmb aquestes paraules Ai Weiwei ha confirmat el seu alliberament a través de la versió digital del diari alemany Bild. L'artista xinès  ha estat alliberat sota fiança avui, informa France Presse, "per la bona actitud de confessar els seus delictes" , i degut a la diabetes i a la hipertensió que pateix. L'artista va ser detingut el 3 d'abril, sense una ordre de detenció formal acusat d'haver evadir impostos a través de l'empresa The Beijing Fake Cultural Devleopment Ltd. i de destrucció de documents comnptables. Per això, es va pensar que ha estat retingut en un domicili on, segons la llei xinesa, no és obligatori emetre una ordre de detenció formal i la retenció es pot allargar fins a sis mesos. L'esposa de l'artista, Lu Qing, el va poder vistar ara fa un mes.

Malgrat que el govern xinès ha reiterat que el va detenir per un suposat delicte econòmic, la família creu que la detenció està vinculada amb l'activisme de l'artista, present tant a la seva obra com a la seva vida pública. Weiwei és l'artista xinès més conegut fora del país. Les seves crítiques al govern del seu país han causat problemes al govern xinès. Una de les seves obres més conegudes és Sunflower seeds, la instal·lació que va presentar a la Sala de Turbines de la londinenca Tate Modern l'octubre de 2010. La intervenció de Weiwei va consistir en omplir la sala de pipes de gira-sol de porcellana pintades a mà amb les quals volia denunciar l'explotació laboral al seu país.

Durant aquests dos mesos, museus d'arreu del món, governs i organitzacions no governamentals han demanat el seu allibertament. Un dels darrers actes de protesta va tenir lloc a la Biennal de Vènecia durant la inauguració oficial del pavelló xinès.


Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT