L'editora Ester Pujol plega de Columna i Grup 62

Després de 21 anys a l'empresa, de la qual va arribar a ser directora general, abandona la casa i la substitueix la fins ara cap de màrqueting Glòria Gasch

L'editora Ester Pujol deixa Columna i Grup 62 aquest divendres. Després de 21 anys a l'empresa, en la qual va entrar com a correctora de textos i va arribar a ser-ne directora editorial (de 2011 a 2014), abandona la casa per haver "completat una etapa en la qual he sigut molt feliç". "Amb la reestructuració de l'any passat, crec que sóc una peça de difícil encaix", ha dit a l'ARA. El febrer del 2014 Emili Rosales la va substituir en el càrrec de directora i ella va tornar al segell Columna, un moviment fruit dels canvis accionarials a l'empresa: el juny del 2013 Planeta va comprar el 30% d’accions a La Caixa i va passar a controlar el 64% de Grup 62, actualment integrat per 18 segells. El juliol del 2014, Berta Bruna, que havia estat 12 anys vinculada a Columna, havia deixat el segell.

La fins ara cap de màrqueting, Glòria Gasch, assumirà la direcció editorial de Columna en substitució d'Ester Pujol.

"Ha arribat el moment de fer una parada i emprendre una etapa nova", ha dit l'editora, que ha assegurat que no té "un projecte immediat en perspectiva", però té clar que la seva vida serà "al voltant dels llibres". "Ara sóc una editora sense editorial", ha afirmat. Els propers mesos li serviran per buscar "perspectiva i distància".

Canvi de paradigma

Al llarg dels darrers 20 anys, Ester Pujol ha viscut un "canvi de paradigma" en l'edició catalana. "El detonant ha estat la crisi econòmica, i hi ha intervingut la pirateria, però sobretot hi ha hagut un canvi de costums: ens hem acostumat a accedir a la cultura i als continguts a través d'altres plataformes, que no tenen només forma de llibre. L'exemple són les sèries: hi ha escriptors molt bons, són productes audiovisuals molt ben aconseguits i en alguns casos aglutinen marcs referencials que abans potser ho feien majoritàriament els libres". Això se suma a què l'edició catalana viu "el final d'una transició cultural", diu. "Els que van ser prescriptors fa 30 anys, s'han fet grans i ja no hi són o s'han jubilat o han arribat a acords amb grups editorials més grans: Josep Maria Castellet, Jaume Vallcorba prematurament, Xavier Folch, Jorge Herralde, Ester Tusquets, etc. És un moment de canvi en molts àmbits", explica.

"El lector literari, que exigeix més, hi continua sent", avisa, però en alguns casos "el gran públic ha canviat cap a altres àmbits". De la seva feina d'editora es queda amb la relació establerta amb escriptors com Ferran Torrent, l'èxit de Rafel Nadal i Sílvia Soler, el 'boom' de 'Pa negre' viscut amb Emili Teixidor, la descoberta de noves veus com Roc Casagran, Llucia Ramis i Najat El Hachmi, les traduccions de fenòmens com Stieg Larsson i Dolores Redondo.

Se'n va tranquil·la i amb ganes de viure un Sant Jordi que preveu exitós per a la 'seva' editorial, amb els títols de Sílvia Soler, Xavier Bosch i Ferran Torrent al cim de les llistes.

 

 

 

 

 

Més continguts de