Publicitat
Publicitat

SECTOR EDITORIAL

L'editorial Seix Barral celebra el seu primer centenari

Encara són pocs, els que arriben als cent anys. La vida de l'editorial Seix Barral -que acaba de superar la frontera màgica- no ha estat plàcida ni uniforme. Per començar, no ha estat una editorial des dels seus inicis: "El primer Seix vinculat a la lletra impresa va ser Victoriano Seix Saura, que va néixer a les acaballes del segle XIX i que va aprendre l'ofici de litògraf de manera tardana, cap a l'any 1898", escriu Manuel Llanas, professor i estudiós de l'edició a Catalunya. El mateix any de la mort del primer Seix, un dels seus fills es va associar amb dos germans, Luis i Carlos Barral Nualart, amb els quals fundarien "un negoci d'arts gràfiques a gran escala", que tenia la seva seu al carrer Provença i que fins a la dècada dels 40 compaginarien amb la publicació de llibres escolars, infantils i juvenils.

Refundada l'any 1954 per Víctor Seix i Carlos Barral com a editorial, Seix Barral s'aniria convertint, a poc a poc, en un dels referents dels lectors literaris. "Existia un gueto de maniàtics de literatura pràcticament en guaret editorial des de feia gairebé vint anys" -escrivia Barral a Los años sin excusa (1978)-. Era un mercat petit, potser minúscul, però virtualment entusiasta". L'alt grau d'exigència de Barral va fer que autors com Pavese, Svevo, Robbe-Grillet o Musil passessin a formar part ràpidament del catàleg; alhora, la política de traduccions no girava l'esquena als nous valors en llengua castellana, que a partir del 1958 anirien associats al premi Biblioteca Breve (i que guanyarien, entre d'altres, Mario Vargas Llosa, Luis Goytisolo, Guillermo Cabrera Infante i Juan Marsé).

La mort de l'artífex i dinamitzador de l'editorial, Carlos Barral, el 1989 -set anys després de passar a formar part de Planeta- no va passar factura a Seix Barral: en els últims vint anys, l'editorial ha publicat fenòmens com Tamaro, Mendoza i Süskind al costat de textos de recepció menys massiva, el cas de Don DeLillo, Naipaul o Heinrich Böll. Seix Barral encara té bufera per apagar les cent espelmes. Que duri.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT