CINEMA
Cultura 05/02/2013

'L'endemà', la nova pel·lícula d'Isona Passola a favor de la independència per convèncer els indecisos

El projecte, que busca finançament per micromecenatge, es rodarà aquesta primavera i comptarà amb figures d'àmbit nacional i internacional que donaran arguments a favor del sí i 'píndoles contra la por'

L.s.
2 min

BarcelonaEl nou projecte d'Isona Passola −productora de films com 'Pa negre' i 'Catalunya/España'− es titularà 'L'endemà. Propostes per a decidir'. El projecte, que es finançarà per micromecenatge, necessita 150.000 euros per poder-se rodar aquesta primavera. Avui comença la cursa a través del web Verkami i, si assoleix aquesta xifra, es podria estrenar el gener del 2014.

La pel·lícula, amb guió d'Isona Passola i Joan Dolç, vol "donar els arguments tècnics definitius que serveixin de píndoles contra la por per decidir-se pel sí", segons expliquen a Verkami. Segons les enquestes, hi ha un 51% de persones a Catalunya que estan a favor de convertir el país en un Estat. L'objectiu del film és convèncer el 15% de persones que són partidàries de la independència, però es podrien fer enrere si això tensés el clima social i polític, i també el 15% d'indecisos que estarien a favor de la causa només si es garanteix que el nou estat seria "radicalment democràtic, tossudament honest, proposant una via serena cap a un model social més just i cohesionat". "Entre uns i altres, aquest 30% és el percentatge que ens falta per tenir una majoria acceptable als ulls de la comunitat internacional que legitimaria encara més tot el procés", afirmen. Es parlarà del "país nou" amb "convicció i autocrítica".

Passola té la intenció de fer un film amb "arguments clars, sòlids, fiables i contrastats, amb dades objectivables, per boca de les figures nacionals i internacionals més tècniques i més ben informades". A través d'una web-sèrie oferiran, a més, 'Les píndoles contra la por', amb respostes a les grans preguntes que resolen els grans temes de país: "Què passaria si Catalunya fos independent?", "Sabeu que el nostre territori pot produir més energia de la que necessitem?", "Sabeu que la nostra proposta educativa, tan maltractada, pot facilitar l'ascensor social molt millor que a França o el Regne Unit?", "Us imagineu l'impacte cultural que podríem tenir si ara ja som la cultura electiva més important del món?", "Sabeu que podríem ser un dels territoris europeus amb menys conflictivitat social?".

'L'endemà. Propostes per a decidir' vol contribuir a "apujar la moral col·lectiva" del país i ser una resposta de la societat civil a favor del procés d'autodeterminació.

stats