Cultura 06/10/2016

L'escultura dels Jocs Olímpics torna a l'Ajuntament sense el nom de Samaranch

S'ha esborrat la llegenda amb el nom del president del Comitè Internacional Olímpic pel seu controvertit passat franquista

Agències/ARA
2 min
L'escultura donada per Samaranch abans de treure-li el nom

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha tornat a col·locar al pati d'honor de l'edifici consistorial l'escultura al·legòrica dels Jocs d'Olímpics del 1992 que va regalar a la ciutat Joan Antoni Samaranch, després d'eliminar-ne la llegenda que recorda el president del Comitè Olímpic Internacional (COI) mort.

El departament de Patrimoni va traslladar dilluns passat l'escultura a un taller per procedir a suprimir la llegenda gravada en el pedestal de marbre sobre el qual reposa l'escultura, que recrea una bossa d'esport i una torxa dels Jocs del 92. El text esborrat deia: "El president del Comitè Internacional Olímpic. J.A. Samaranch. A la seva ciutat en record dels Jocs de la XXV Olimpíada".

A principis d'estiu, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va anunciar primer la retirada del bronze en resposta a una petició de la CUP, que al·legava el passat franquista de Samaranch.

Dies més tard, després de reunir-se amb l'autor de l'obra, l'escultor barceloní Joan Mora, Pisarello va anunciar que només s'esborraria la llegenda i que l'escultura seguiria al pati d'honor de l'Ajuntament, com finalment ha succeït.

Els últims mesos les peticions de retirada d'estàtues –l'última va ser la de Colom– s'han anat succeint. I ha generat una gran polèmica l'exposició 'Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà', que es preveu instal·lar al Born. La controvèrsia gira a l’entorn de col·locar o no una estàtua eqüestre decapitada de Franco, de Josep Viladomat, i una de la Victòria, de Frederic Marès, a la porta del jaciment del 1714 per fer una reflexió sobre la impunitat i el franquisme. El consistori també assegura que fa temps que treballa per contextualitzar l'estàtua d'Antonio López, amb un passat tèrbol pels suposats negocis que tenia amb el tràfic d'esclaus. Què fer amb tots aquests símbols és un tema de debat. Eliminar-los, contextualitzar-los, col·locar-los en un magatzem o en un museu... Serà interessant conèixer el projecte d'Antonio López i saber com explica el consistori el passat més incòmode de la ciutat.

stats