L'Ajuntament atura la nova façana del Liceu

El consistori al·lega que s'ha d'estudiar el projecte dins el pla especial de transformació de la Rambla

No hi ha hagut fumata blanca.  Quatre mesos després que el Gran Teatre del Liceu fes públic el projecte de reforma de la seva façana amb una intervenció artística de Frederic Amat –les ja famoses anelles vermelles– el consorci del Liceu ha decidit “retirar temporalment” aquesta proposta, ja que no ha aconseguit el consens polític necessari.

Va ser l’Ajuntament de Barcelona, des de la regidoria de Ciutat Vella, qui va comunicar divendres al teatre que s’hi oposarien perquè consideren que, en una actuació d’aquesta envergadura i en un edifici catalogat com a Bé d’Interès Nacional, no es pot valorar només “el criteri artístic” de l’obra de Frederic Amat, sinó que “s’ha d’emmarcar en el context d’intervenció de la Rambla i de les actuacions que se’n derivin”, van afirmar ahir des del consistori. D’aquesta manera assumien l’opinió que per unanimitat els havia transmès el Consell Assessor d’Art Públic, l’òrgan municipal al qual es va consultar la proposta i que s’ha reunit els darrers dos mesos. El departament de Patrimoni de l’Ajuntament ja havia fet un  primer informe negatiu de la nova façana al gener i  Frederic Amat hi havia fet modificacions per rebaixar-ne l’impacte visual. Tampoc així ha convençut el Consell d’Art Públic.

Davant la negativa municipal, el consorci del Liceu, on hi ha representades les quatre institucions (Ministeri de Cultura, Generalitat, Ajuntament i Diputació de Barcelona), ahir va acordar congelar el projecte, malgrat que l’Ajuntament només té una representació del 10% en aquest òrgan. Només la Diputació va mantenir el vot favorable;la resta d’institucions van alinear-se amb  l’Ajuntament, malgrat que al desembre totes havien donat el vist-i-plau al gerent del teatre perquè busqués el finançament per tirar endavant l’obra –es va aconseguir el patrocini del mecenes Josep Suñol, que abonava 295.000 euros–. El conseller de Cultura justificava que “és un projecte prou important com per requerir un ampli consens institucional”, però també advertia que “és important que Barcelona no perdi el seu esperit innovador i inquiet;una ciutat que no arrisca poc a poc deixa de ser atractiva”. De tota manera, la rehabilitació canònica de la façana és necessària, i tirarà endavant. Les obres començaran al setembre i costaran 450.000 euros que no s’han aconseguit del tot.

Congelat 'sine die'

La intervenció del Liceu se supedita ara a l’aprovació del pla especial d’ordenació de la Rambla.  Tot i que havia estat acordat durant el mandat passat per CiU i el PSC, el govern municipal d’Ada Colau va congelar-lo l’estiu passat per obrir un procés participatiu. El pla està pendent de l’aprovació definitiva, prevista per  abans de l’estiu, i d’un concurs internacional per fer-ne la remodelació urbanística. Sense terminis fixats, tot apunta que els imans del Liceu ha quedat perdut el magnetisme sine die.e