Cultura 21/07/2012

Llegir en pantalla, penalitzat per l'IVA

Al setembre l'IVA dels llibres electrònics passarà del 18% al 21%, mentre que el dels de paper mantindrà el tipus superreduït del 4%. El sector es debat entre aplicar la pujada al preu i menjar-se part del marge.

àlex Gutiérrez M.
2 min
Amazon.es només tributa un 3% pels llibres digitals perquè és a Luxemburg on té la seu.

BARCELONA.El 15 de desembre del 2009, l'aleshores ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, va anunciar que el govern espanyol havia accedit a aplicar el tipus superreduït de l'IVA per al llibre electrònic. Així, s'equiparaven tots dos formats, ja que mentre que un títol en paper estava gravat amb un 4%, el mateix llibre en digital havia de pagar un 16% d'impost. Però Hisenda va tombar aquesta pretensió. No només això: al cap de pocs mesos l'IVA normal passava del 16% al 18%, de manera que s'eixamplava l'escletxa que separa la lectura en paper de la digital. I ara, amb la nova volta de cargol a l'IVA, que salta fins al 21%, aquest diferencial ja és del 14% i ha encès els ànims del sector editorial.

La justificació per mantenir aquest greuge comparatiu és una directiva europea del 2006 segons la qual una descàrrega d'un llibre o un diari en format digital és una transacció comercial electrònica i, per tant, s'hi aplica l'IVA normal, ja que és vista com una compra més.

Alguns països com França i Luxemburg han desafiat aquesta visió de la Unió Europea. En el cas francès, al gener es va unificar la tributació dels llibres: els de paper van pujar del 5,5% al 7% i els electrònics van baixar del 18% també al 7%. Luxemburg ha posat un 3% d'IVA per als seus llibres, siguin en format tradicional o digital. La resposta de la Comissió Europea ha arribat en forma de sengles procediments d'infracció. Això va ser a principis de juliol i ara tots dos països disposen d'un mes per justificar les seves posicions. L'executiu comunitari decidirà aleshores si aplica sancions.

La Comissió vol evitar que aquests països distorsionin el mercat perquè atraguin venedors online que poden oferir els seus productes a un preu més competitiu.

Mentrestant, el sector català no es conforma amb aquesta doble consideració per al llibre. El 8 de març, la comissió de cultura del Congrés de Diputats va aprovar per unanimitat una proposició no de llei urgint el govern a fer les modificacions legals escaients perquè, en un termini de tres mesos, s'igualés l'IVA. "Estem seguint aquest tema amb el convenciment que la reducció de l'IVA reduiria el consum il·legal", explica Xavier Mallafré, director general del Grup 62. "També faria més competitives les iniciatives al nostre país respecte de les d'altres països que van apujar l'IVA dels productes culturals l'any passat, i ja han retrocedit quan n'han valorat l'impacte, com és el cas d'Holanda". A Catalunya, només el 2% de les vendes són en format digital, però el percentatge baixa a menys d'un 1% si s'exclouen els llibres tècnics.

stats