02/01/2013

Lliçons d'economia i hisenda per al ministre Wert

2 min

Dissabte passat, en una entrevista a El País , el ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, assumia com a pròpia la cantilena del senyor Montoro per donar allargs a la llei de mecenatge, definida com a prioritària pel PP. "Una llei de mecenatge suposa reduir ingressos", deia. La seva miopia en matèria d'educació és petita en comparació als coneixements fiscals. D'aquí aquesta modesta lliçó punt per punt.

1. Si una empresa aporta diners a un projecte cultural podrà reduir la seva tributació, però les aportacions faran viable un projecte artístic que, en el cas d'una pel·lícula, suposarà donar feina a un centenar de persones directament (menys atur).

2. L'activitat de producció del projecte genera recaptació per IVA del 21% per lloguer de material, construcció d'escenografies, vestuari, assessorament legal, despeses de transport... I les persones empleades tributaran per l'IRPF, amb les corresponents retencions.

3. L'explotació del projecte, en aquest cas una pel·lícula, generarà IVA del 21% al destinatari final (taquilla, venda a televisions...). Si fa una mirada més global i menys reduccionista, veurà que aquell import destinat a la cultura generarà més recaptació i, atenció!, ocupació, que a la fi és la mare dels ous del seu problema d'ingressos.

4. No s'enganyi i no intenti enredar-nos encara més del que fa el senyor Rajoy i la banda de mediocres que l'envolten: les empreses tenen moltes mesures d'enginyeria fiscal per tributar menys del que els pertoca. I vostès s'ho miren.

5. Resolt aquest tema, ja es pot posar a parlar amb el senyor Montoro i companyia i tenir la llei de mecenatge llesta d'aquí uns mesos. Li recomano que primi les inversions en cultura dinàmica que crea creixement i no tant les patrimonials (comprar quadres per al Prado).

6. Per cert, li recordaré les paraules del secretari d'estat de Cultura, pronunciades en una conferència el 14 de maig del 2012. " Para que el abrazo brutal y despiadado de la crisis no ahogue ni frustre el talento que hay en España ", José M. Lassalle, va anunciar que abans de l'estiu o a tot estirar a la tardor hi hauria una nova llei de mecenatge. Si necessita ajuda, no dubti a trucar-me.

stats