ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 25/01/2012

"El Lliure té un col·lapse econòmic, com el país"

El Teatre Lliure anul·larà 3 espectacles de la temporada per afrontar les noves retallades de les subvencions, que ratllen el 10%. "Em fa por que d'aquí dos anys siguem tots Telecinco", va dir Pasqual.

Laura Serra
2 min
Lluís Pasqual va tornar a agafar les regnes del Lliure l'estiu passat.

BARCELONA.Encara no s'han aprovat els pressupostos però les retallades comencen a tenir efectes. El director del Teatre Lliure va anunciar ahir que tres espectacles cauran de la seva programació: la sarsuela d'Albert Boadella Amadeu , el nou espectacle de Pep Bou Bombollavà i L'onada que havia de dirigir Marc Montserrat. Les administracions van avisar Pasqual que les noves retallades superarien el 10% -calcula al voltant dels 614.000 euros-, i el director ha decidit tancar el teatre el mes de juny. El V.O.+ de Cesc Gelabert serà l'últim espectacle de la temporada, el dia 3. Aquest mes, el Lliure l'aprofitarà per a tasques de manteniment i al juliol cedirà l'espai al festival Grec.

Les retallades per al 2012 -sobretot de la Generalitat, d'un 15%, i el 12% del ministeri, a més de l'1,5% de l'Ajuntament i el 13% de la Diputació- s'afegeixen a les de l'any anterior, que eren molt similars, vora el 10%. Entre la retallada dels ajuts, la davallada d'ingressos per l'escurçament de la temporada i la baixada general de públic, Pasqual calcula que en dos anys, del 2010 al 2012, el Lliure passarà d'un pressupost de 9,4 milions a disposar de 2 milions menys. "No és un drama. Si es tanquen quiròfans, es poden tancar teatres. El Lliure té un col·lapse econòmic, perquè el país està col·lapsat. Però em fa por que d'aquí dos anys siguem tots Telecinco", denunciava, recordant que les subvencions que es donen als teatres públics són subvencions que no van als artistes, sinó als ciutadans i al cost de les entrades.

La decisió dels tres espectacles anul·lats ha estat de Pasqual. "Les retallades afecten només el pressupost artístic perquè no es pot retallar l'estructura del Lliure, que està sota mínims. Som 62 persones, la meitat que al TNC", exemplificava.

Retallada a tots els centres

A l'estiu, quan Pasqual va agafar les regnes del Lliure i va presentar la seva primera temporada, va sorprendre amb una programació de 35 espectacles, molt lluny dels 15 que va presentar el Teatre Nacional. Mentre el TNC assegura que va preveure que la Generalitat hi invertiria menys i per això va presentar una temporada de crisi, Pasqual no s'esperava l'abast de la retallada. El Mercat de les Flors també va fer "un plantejament a la baixa": "Vam pedalar molt i tanquem el 2011 sense dèficit", admet Francesc Casadesús. Del ministeri ningú li ha dit l'abast de la tragèdia, però si hi ha sorpreses les aplicarà a la temporada vinent. "Mirarem el que és essencial", diu. El Liceu és un dels que ha entomat pitjor les retallades generals, de la Generalitat i del ministeri. No s'ha fet oficial, però ha transcendit que optaria per tancar el teatre dos mesos i fer un ERO temporal. Dijous el conseller Ferran Mascarell compareixerà al Parlament per explicar els pressupostos, on es preveu una retallada als grans equipaments del 15%, que serà més baixa a les estructures més petites.

stats