Teatre
Cultura 24/01/2012

El Lliure ha d'anul·lar tres obres de la temporada per afrontar noves retallades

Lluís Pasqual aprofita la presentació de 'Quitt' per anunciar que la retallada de 600.000 euros d'ajuts per al 2012 farà acabar la temporada a principi de juny

Laura Serra
2 min
Lluís Pasqual

BarcelonaLluís Pasqual ha presentat aquest dimarts la nova obra que dirigeix al Teatre Lliure de Montjuïc: Quitt, de Peter Handke, "un poema, un quadre abstracte, un mirall trencat de la realitat", una obra difícil però "que s'entén", ha dit. El repartiment és espectacular. Eduard Fernández és Quitt, i la resta d'actors són empresaris: Jordi Boixaderas, Jordi Bosch, Marta Marco, Lluís Marco, Andreu Benito, Míriam Iscla i Boris Ruiz. "Handke agafa un monstre en el moment àlgid del seu poder i t'ensenya la seva fragilitat", deia Pasqual, insistint en la complexitat del text de Handke, que no és narratiu, que en una escena d'amor hi pot col·locar un monòleg sobre la publicitat. "Quitt encarna el capitalisme ell mateix, nu, descarnat, amb consciència de la maldat, que aprofita per treure'n una cosa nova", explicava Fernández. Lluís Marco afegia que "l'obra, desconcertant, té sentit en un moment de desconcert". "Hi ha molta merda", afegia, dient que és el mateix que un pensa quan obre el diari cada dia, segons ell. L'obra s'estrenarà a Montjuïc el 26 de gener i durarà fins al 26 de febrer.

"El Lliure té un col·lapse econòmic, com el país"

La presentació, però, també ha servit per a Pasqual per anunciar una nova retallada a la seva extensa programació (35 espectacles de més o menys durada). Fa unes setmanes ja havien anunciat que L'onada que havia de dirigir Marc Montserrat no es faria. Després d'una reunió, fa 8 dies, amb representants del Patronat (on hi ha les 4 administracions representades), van saber que la retallada superaria els 600.000 euros (aproximadament un 10 o 15%, en funció del ministeri) i per tant ha anunciat que tampoc es presentarà Amadeu, d'Albert Boadella, ni es farà la producció de Bombollavà, de Pep Bou. L'activitat al teatre acabarà al principi de juny i al juliol allotjarà part del Grec. Una de les prioritats serà arreglar l'aire condicionat del Lliure de Gràcia i fer manteniment al de Montjuïc.

stats