Cultura 27/04/2015

Localitzen a Cunit restes insòlites de metall de fa més de 3.100 anys

La troballa ha sorprès a l'equip d'arqueòlegs perquè "el metall, abans de l'època ibèrica, era un element rar, car i aristocràtic"

Acn
1 min
Xavi Homs, co director de l'excavació a la cova de Sant Antoni, treballant al jaciment / GEMMA SÀNCHEZ (ACN)

CunitDesprés de mesos d'investigacions arqueològiques a l'avenc de Sant Antoni de Cunit, s'han localitzat restes extraordinàries de metall de fa més de 3.100 anys. Aquests fragments corresponen a elements de joieria i complements d'armes, i són una troballa poc habitual perquè "a la prehistòria catalana, la introducció d'elements de metall, tant de bronze com de coure, és una introducció tardana", segons ha afirmat Artur Cebrià, codirector de l'excavació.

El jaciment forma part d'una quinzena de coves prehistòriques del Penedès-Garraf que van ser utilitzades per un mateix grup de persones. L'equip d'arqueòlegs, adscrits a la Universitat de Barcelona, també ha localitzat fragments de gerres d'emmagatzematge, elements d'ornamentació, collarets i restes d'ossos humans d'entre 1.000 i 5.000 anys d'antiguitat. Cebrià ha recordat que "el metall, abans de l'època ibèrica, era un element rar, car i aristocràtic", i per això no se n'han localitzat gaires exemplars.

Les primeres informacions que es tenen de la cova es remunten a l'any 1920, quan l'avenc formava part dels terrenys d'una masia dels voltants. Als anys 30, es van trobar restes de ceràmica prehistòrica, que els propietaris de la finca van guardar fins que un comitè revolucionari local els hi va requisar durant la Guerra Civil. La cova va mantenir-se tancada durant 30 anys, i a la dècada dels 80 es va trencar la porta d'accés. Des de fa un any, l'Ajuntament de Cunit ha impulsat l'actual projecte d'excavacions.

stats