Localitzen restes d'una via romana del segle I a la Garriga

Les obres de rehabilitació del centre històric de la Garriga (Vallès Oriental) han permès localitzar les restes d'una via romana del segle I dC, a més de part d'un grup de cases dels voltants del segles XVI i XVII. El coordinador arqueològic del projecte, Jordi Roig, ha explicat a l'ACN que les troballes demostren que la ciutat garriguenca tindria "més pes del que es pensava" en l'època romana. Els treballs també han servit per recuperar ceràmica, monedes i utensilis. Les restes constructives han estat protegides i tapades de nou a l'espera de futures actuacions.

Les troballes s'han fet en dues zones: per una banda, a la plaça de l'Església, on s'han localitzat restes de fonaments i murs de les cases del nucli urbà originari del poble, aproximadament entre els segles XVI i XVII. Tot i això, algunes restes podrien ser fins i tot anteriors. Aquest nucli de cases va estar aixecat fins a finals del segle XIX, quan es va tirar a terra.

Per altra banda, a la zona de la plaça de Can Dachs ha aparegut un tram de via romana d'aproximadament el segle I dC.

El coordinador del projecte arqueològic, Jordi Roig, ha explicat a l'ACN que les restes romanes localitzades són molt importants: "No tenim gaire vies romanes que hagin quedat conservades o localitzades arqueològicament perquè moltes es reutilitzaven i amb el temps quedaven destruïdes. Són unes restes singulars".

Roig també ha destacat que, gràcies a aquestes excavacions, es pot afirmar que la Garriga tenia "més pes del que es pensava" en època romana: "Fins ara només teníem clara la presència romana al sud, a Can Tarrés, i al nord, a Can Noguera, però al nucli històric no hi havia evidències". "Ara es pot confirmar que al centre hi havia un assentament romà important controlant el pas de la via romana i fins i tot aprofitant els brolladors d'aigua termal", ha afegit.

Les restes materials de la troballa, que inclouen ceràmica, monedes i utensilis, s'han recuperat. Les restes constructives, per la seva banda, s'han protegit i tapat per si en un futur es poden ensenyar o fins i tot es volen fer noves actuacions. En aquest sentit, Roig ha afegit que es podria seguir excavant per recuperar les restes que assegura que encara no s'han localitzat: "L'excavació està condicionada per l'obra urbanística, que ara només afectava pocs punts. El vial romà pot continuar 15 o 20 metres més enllà", ha explicat.

Les obres de rehabilitació van començar al mes de juny i es van allargar fins el passat mes de desembre.

Més continguts de