Cultura 14/01/2011

Localitzen restes d'una via romana del segle I a la Garriga

2 min
Part de la via romana que s'ha localitzat sota la plaça de Can Dachs de la Garriga.

La GarrigaLes obres de rehabilitació del centre històric de la Garriga (Vallès Oriental) han permès localitzar les restes d'una via romana del segle I dC, a més de part d'un grup de cases dels voltants del segles XVI i XVII. El coordinador arqueològic del projecte, Jordi Roig, ha explicat a l'ACN que les troballes demostren que la ciutat garriguenca tindria "més pes del que es pensava" en l'època romana. Els treballs també han servit per recuperar ceràmica, monedes i utensilis. Les restes constructives han estat protegides i tapades de nou a l'espera de futures actuacions.

Les troballes s'han fet en dues zones: per una banda, a la plaça de l'Església, on s'han localitzat restes de fonaments i murs de les cases del nucli urbà originari del poble, aproximadament entre els segles XVI i XVII. Tot i això, algunes restes podrien ser fins i tot anteriors. Aquest nucli de cases va estar aixecat fins a finals del segle XIX, quan es va tirar a terra.

Per altra banda, a la zona de la plaça de Can Dachs ha aparegut un tram de via romana d'aproximadament el segle I dC.

El coordinador del projecte arqueològic, Jordi Roig, ha explicat a l'ACN que les restes romanes localitzades són molt importants: "No tenim gaire vies romanes que hagin quedat conservades o localitzades arqueològicament perquè moltes es reutilitzaven i amb el temps quedaven destruïdes. Són unes restes singulars".

Roig també ha destacat que, gràcies a aquestes excavacions, es pot afirmar que la Garriga tenia "més pes del que es pensava" en època romana: "Fins ara només teníem clara la presència romana al sud, a Can Tarrés, i al nord, a Can Noguera, però al nucli històric no hi havia evidències". "Ara es pot confirmar que al centre hi havia un assentament romà important controlant el pas de la via romana i fins i tot aprofitant els brolladors d'aigua termal", ha afegit.

Les restes materials de la troballa, que inclouen ceràmica, monedes i utensilis, s'han recuperat. Les restes constructives, per la seva banda, s'han protegit i tapat per si en un futur es poden ensenyar o fins i tot es volen fer noves actuacions. En aquest sentit, Roig ha afegit que es podria seguir excavant per recuperar les restes que assegura que encara no s'han localitzat: "L'excavació està condicionada per l'obra urbanística, que ara només afectava pocs punts. El vial romà pot continuar 15 o 20 metres més enllà", ha explicat.

Les obres de rehabilitació van començar al mes de juny i es van allargar fins el passat mes de desembre.

stats