Cultura 14/04/2013

Tres joves impulsen a Londres el primer festival de teatre català al Regne Unit

La companyia 'Bots and Barrals' organitza a la capital britànica 10 dies de dramatúrgia i xerrades només un any després de la seva formació

Acn
3 min

LondresLondres acollirà el mes de maig el primer festival de teatre català al Regne Unit, una iniciativa que han posat en marxa tres joves catalans establerts a la capital britànica que fa tan sols un any que van engegar la seva pròpia companyia. En un moment de poques oportunitats a Catalunya, el grup 'Bots and Barrals' presenta a Londres deu dies de programació de teatre català adaptat a l'anglès amb 'The Audition' de Rodolf Sirera i 'Against Democracy', d'Esteve Soler. "Això que fem a Barcelona o a Catalunya hauria estat bastant difícil", confessa el productor de la companyia, en Miquel Valls, que destaca que el món del teatre anglès està "molt obert" a noves propostes com les catalanes.

La companyia de teatre 'Bots and Barrals' té poc més d'un any, però neix amb ganes de fer sentir el teatre català a Londres. El grup, creat per la directora artística Sílvia Ayguade, el productor Miquel Valls i la directora de moviment Iera Delp, presenta entre el 15 i el 25 de maig al teatre Arcola de la capital britànica un "petit tast" d'obres contemporànies catalanes adaptades a l'anglès. 'Bots and Barrals' neix a mans de tres catalans que s'han instal·lat a Londres, on la indústria del teatre "és realment una indústria" i els joves amb talent noten "molt més espai per recórrer", segons diuen. De fet, en només 12 mesos la Sílvia, en Miquel i la Iera han aconseguit portar a un dels teatres més trencadors de Londres les seves propostes, i ja tenen molt avançats els assajos per l'estrena de 'The Audition' i 'Against Democracy'. A més, també ofereixen una lectura dramatitzada dirigida per Anthony Biggs de l'obra 'Après moi, le déluge', de Lluïsa Cunillé.

"Presentem 10 dies de teatre català on no només hi haurà les obres, sinó que aprofitarem l'ocasió per convidar els autors, l'Esteve Soler i el Rodolf Cirera, que vindran a l'estrena. Serà una ocasió perquè ells puguin fer un col·loqui amb el públic", explica a l'ACN en Miquel Valls. A més, hi haurà una xerrada de les membres de l'AngloCatalan Society Lourdes Orozco, professora a la Universitat de Leeds, i Montserrat Puig, de la Universitat de Kent, que valoraran les obres. Per acabar, també hi haurà una jornada de preguntes i respostes amb els actors i l'equip artístic del festival.

Una indústria de debò

"Aquí la indústria teatral és indústria, i per tant els canals estan molt oberts i això afavoreix la gent jove que comença", admet en Miquel Valls. I és que, com recorda la Sílvia Ayguade, el projecte el van començar a idear tot just el febrer del 2012, quan es van conèixer després que ella estrenés una lectura dramatitzada d'El verí del teatre, de Sirera. "Sentia que volia tirar aquest projecte més endavant, que no volia que es quedés allà només", assegura la noia, que quan va parlar amb els seus contactes anglesos de la seva idea, li van recomanar que presentés el treball de Cirera -adaptat a l'anglès com a 'The Audition'- amb alguna obra més.

"Vaig estar mirant diverses obres, i la idea era que com que 'El verí del teatre' era dels inicis del teatre contemporani català, l'altra fos molt més actual", explica. Així va ser com va acabar escollint 'Contra la democràcia', de Soler. "Va ser amor a primera vista", diu en Miquel. "Va ser l'obra que vam veure més clara. Ens van donar molt de suport i vam posar en marxa la idea, vam buscar persones per l'equip i així es va crear la companyia", precisa la Sílvia.

En Miquel destaca que les dues obres, tot i ser de períodes molt distants en el temps, mantenen una connexió amb "dos contextos molt significatius", la transició a la democràcia a Espanya i la crisi econòmica actual, amb un rerefons que serveix per debatre conceptes com el de "poder" que la companyia troba molt interessants.

Els actors, tots ells anglesos, són professionals, i van ser escollits a través d'un càsting. "Buscàvem actors que ja tinguessin un interès pel projecte, que no només busquessin una feina i està resultant molt bé. Han fet una recerca de la situació espanyola i catalana, de tot el context de les obres, d'on vénen, de la situació política, la social... Estan molt motivats, reben l'obra amb una energia desbordant", defensa la Sílvia.

És precisament aquesta energia el que la companyia de teatre vol transmetre al públic català i anglès que el mes de maig visiti l'Arcola de Londres. 'Bots and Barrals' neix amb l'objectiu de fer "soroll". "Buscàvem un nom que fos una paraula catalana, d'origen català i que es pronunciés bé en anglès, i amb un significat o matís que fos un referent per la nostra manera de treballar a la companyia". Amb la força de la metàfora de la pluja a bots i barrals, la companyia intentarà assolir el seu objectiu: inundar Londres de teatre català.

stats