ART
Cultura 16/05/2012

Loop fa de Barcelona una gran pantalla

Loop ha posat Barcelona en el mapa de les fires internacionals d'art. Enguany compleix deu anys i ho celebra amb les obres de 46 galeries i un congrés per analitzar els reptes de futur del videoart.

Antoni Ribas Tur
2 min
El petó, una escena del vídeo Full firearms, de l'artista britànica Emily Wardill, que es podrà veure dins Screen from Barcelona.

BARCELONA.Loop, la fira de videoart de Barcelona, fa deu anys. Durant l'última dècada, ha posat Barcelona en el mapa de les fires internacionals d'art i ha obert la porta a tots els públics amb el festival Screen from Barcelona, que enguany celebra la segona edició. Bartomeu Marí, el director del Macba, va afirmar ahir durant la presentació de la nova edició de la fira que Loop "ha canviat el paisatge de la cultura contemporània de la ciutat". Del 31 de maig al 2 de juny reunirà 46 galeries a les habitacions de l'Hotel Catalonia Ramblas, que presentaran el gruix principal d'estrenes de la fira, 21, més del doble que el 2011. Les dues principals novetats que presenta són l'Screen Forum Pro, un congrés que analitzarà els models de producció de les obres i els reptes de futur del sector, i una secció que explorarà les relacions entre els afectes i la violència a les ciutats contemporànies a través de les obres de diversos artistes llatinoamericans, a cura de l'editora i comissària independent brasilera Paula Alzugaray.

L'any passat Loop va sortir de l'hotel on se sol celebrar per arribar fins a l'últim racó de la ciutat amb el festival Screen from Barcelona. Aquest any s'exposaran més de 1.000 obres de 519 artistes de 40 països en 137 espais entre museus, galeries d'art, centres cívics, cinemes, bars i botigues de la ciutat, del 17 de maig al 2 de juny.

Dues col·leccions històriques

Coincidint amb el festival i la fira, dos centres d'art de Barcelona mostraran una selecció d'obres de dues importants col·leccions europees de videoart. L'Arts Santa Mònica acull des del 28 de març la primera exposició europea dels vídeos dels Fons Regionals d'Art Contemporani francesos (FRAC), una institució pionera a col·leccionar videoart, i a partir de demà la Fundació Godia es capbussa en els de Jean Conrad Lamaitre, col·leccionista i president del comitè de selecció de Loop amb l'exposició The eyes of the soul (Els ulls de l'ànima).

Coincidint amb la fira, els seus organitzadors, els galeristes Emilio Álvarez i Carlos Duran, reuniran trenta creadors i professionals del sector per reflexionar sobre els models de producció de les obres de videoart. Què poden aprendre dels mecanismes del món del cinema i del món de la música? ¿Es poden adaptar les estratègies que utilitzen els films comercials per produir i difondre els treballs artístics? Són alguns dels interrogants sobre els quals debatran personalitats com el productor Luis Miñarro i la cineasta francesa Agnes Varda. Ella i el britànic Peter Greenaway oferiran una masterclass en el marc de la fira.

stats