Cultura 12/03/2012

"L'orgue requereix més esforç físic que tocar el piano"

D.r.
2 min

BARCELONAUna de les coses que més van encuriosir Aleida Romeu, de 15 anys, quan va començar a estudiar orgue és que cal dur unes sabates molt concretes, especialment planes, per tocar-lo. L'Aleida aprecia el caràcter "solemne i majestuós" de l'orgue, i el fet que emet un so "que omple tots els espais, per grans que siguin". Pertany a una família molt aficionada a la música. "El meu pare toca la guitarra i li agrada especialment el jazz i el soul. El meu avi actualment encara toca l'orgue i el piano. Quan era jove formava part d'una orquestra", explica.

L'Aleida va començar als tres anys a fer música a l'escola internacional Bambini Montjuïc de Girona, i als cinc a fer piano com a activitat extraescolar. Des de llavors continua fent estudis de piano, que inclouen una assignatura optativa d'instrument complementari, que en el seu cas és l'orgue. "En comparació al piano, per tocar l'orgue cal fer més esforç físic, no només perquè les tecles són més dures, sinó perquè es fan servir mans i peus. A més, el fet de tocar amb mans i peus alhora demana molta concentració", diu l'Aleida, que malgrat que dedica un munt d'hores a la música -també és membre de l'Escola de Grans de Cant Coral del Conservatori Isaac Albéniz- té temps per conrear altres aficions, com ara el ball, l'esquí i sobretot la natació. I, esclar, escoltar música. "M'agrada el pop rock actual, sobretot el que està ben elaborat, el que s'hi noten els instruments", revela.

Són uns quants els joves que els últims temps han triat estudiar orgue. Ha estat determinant el fet que de mica en mica aquest instrument ha anat entrant als conservatoris de música. Avui "el rei dels instruments" -així va qualificar-lo Mozart- es pot estudiar als conservatoris de Badalona, Barcelona, Girona, Igualada, Lleida, Tarragona, Terrassa i Vic, i a l'escola de música del Vendrell, entre altres llocs.

Cicles de concerts

¿I les sortides professionals? En té menys que el piano, un dels instruments que més s'estudia a Catalunya. Els organistes són buscats per a esdeveniments com ara casaments, funerals i misses dominicals, i per participar en alguns cicles de concerts, com el d'Orgue de la Catedral de Barcelona -que durant molts anys ha organitzat Euroconcert-, Orgue al Palau -que s'interpreta a l'històric orgue del Palau de la Música, construït entre els anys 1906 i 1908 per la casa Walcker de Ludwigsburg (Alemanya), una de les empreses orgueneres més importants de l'època, i restaurat a principis d'aquest segle XXI per Gerhard Grenzing- i Els Orgues de Catalunya, que es fa en diversos municipis d'arreu del país.

El cicle d'Orgue de la Catedral de Barcelona ha programat per al 21 de març un concert en què la veterana organista barcelonina Montserrat Torrent oferirà peces de Jacques Bombin, Johann Sebastian Bach i César Franck. D'altra banda, el pròxim concert del cicle Orgue al Palau l'oferirà el 13 d'abril el valencià Juan de la Rubia, que interpretarà obres de Johann Sebastian Bach, Franz Liszt, Max Reger i Julius Reubke.

stats