Art
Cultura 08/02/2011

Els museus de Los Angeles adquireixen un fons de Robert Mapplethorpe

El LACMA i el Getty han comprat conjuntament més de 2.000 obres i els arxius del fotògraf americà, valorats en 30 milions de dòlars

Redacció
2 min
Calla Lily

BarcelonaEls museus més prestigiosos de Los Angeles, el LACMA i el Getty Museum, han anunciat l'adquisició conjunta d'un fons excepcional d'obres i materials d'arxiu del fotògraf Robert Mapplethorpe, valorada en més de 30 milions de dòlars.

Aquesta compra, la primera adquisició conjunta de les dues institucions, converteix la ciutat de Los Angeles en "el centre neuràlgic dels estudis sobre Mapplethorpe, unint en una sola ciutat el millor i més representatiu de la seva obra i la col·lecció d'arxius més gran sobre l'artista", afirma un comunicat dels museus. La mateixa Fundació Robert Mapplethorpe, el productor de cinema David Geffen (un dels fundadors de Dreamworks) i la Fundació Getty han finançat el projecte.

El fons recull més de 2.000 obres, entre les quals destaquen gairebé la totalitat dels seus clixés, les fotos Polaroid i els dibuixos i collages realitzats pel fotògraf. La col·lecció també inclou 120.000 negatius i 6.000 planxes, i el documental Still moving, realitzat per l'artista el 1978 per a la cantant Patti Smith. La part d'arxiu està formada per la correspondència del fotògraf amb amics i coneguts, els catàlegs de les seves exposicions i els documents relatius al Centre d'Art Contemporani de Cincinnati, que el 1990 va ser perseguit per obscenitat, després d'haver exposat les obres del fotògraf.

Britt Salvesen, comissària del LACMA, ha destacat que "els arxius revelen les obsessions temàtiques de l'artista". Els primers dibuixos, assamblages i joies de Mapplethorpe demostraven la seva fascinació per la iconografia catòlica, la representació de la sexualitat i la simbologia dels motius geomètrics. La fotografia, però, va ser l'eina amb la qual l'artista va poder plasmar totes les seves obsessions.

La disciplina i el perfeccionisme també van marcar la trajectòria de Robert Mapplethorpe, que, mort per la sida a l'edat de 42 anys, serà recordat pels seus retrats en blanc i negre i les composicions extremadament estilitzades, les flors gairebé surrealistes i la fotografia de temàtica homoeròtica.

stats