Música
Cultura 30/10/2011

Lou Reed: "Metallica fa el rock més potent del món"

Lou Reed s'ha associat a Metallica per posar música a la tragèdia-monstre de l'alemany Frank Wedekind 'Lulu' en un àlbum opressiu i pertorbador al límit del 'heavy metal' i del rock experimental, que surt a la venda aquest dilluns

Afp
2 min
Lou Reed i Metallica

Nova YorkMolts cops censurat, l'obra del dramaturg expressionista explica l'ascensió i la caiguda d'una noia, colpejada, violada pel seu pare i explotada per un pedòfil ric. Víctima dels fantasmes masculins, Lulu esdevé una femme fatale que sembra la mort al seu voltant abans de sucumbir al ganivet de Jack l'Esbudellador.

La història ha trobat ressò en l'univers fosc, sexual i angoixant de Lou Reed. L'autor de Berlin va començar a composar una música i cants de cara a una adaptació de Lulu portada a l'escena per Robert Wilson. Una obra que es va estrenar al Berliner Ensemble la primavera passada i serà a París del 4 al 13 de novembre.

Però Lou Reed va decidir seguir explorant Lulu associant-se a Metallica, amb qui es va trobar a finals del 2009 arran dels concerts del 25è aniversari del Rock & Roll Hall of Fame. La idea d'una col·laboració amb el grup de heavy va néixer després que interpretessin plegats Sweet Jane i White Light/White Heat, dos clàssics de la Velvet Underground.

El projecte original passava per recuperar alguns "tresors perduts" de Lou Reed, però just abans de l'inici de les sessions de gravació el músic novaiorquès es va presentar amb la seva versió de Lulu, molt allunyada de l'adaptació operística que en va fer Alban Berg.

"Treballava en el projecte des de feia un temps. Vaig intentar donar-li sentit amb Laurie Anderson [dona de Reed]. Al principi va ser impossible. Havíem de comprendre qui era Lulu, quina era la seva psicologia. Havíem de donar-li vida d'una manera sofisticada, fent servir el rock. I Metallica fa el rock més potent del món", explica Lou Reed.

"La meva Lulu tenia un cap, però necessitava un cos. Vaig submergir el meu esperit en Lulu i els seus diferents personatges i vam intentar anar més lluny a l'estudi. No és sempre Lulu, qui canta. Dins el meu esperit jo canvio de mecanisme, de personatge. No és pas fàcil. No és un disc per posar en una festa", segueix. La seva veu, entre cant i recitatiu, es mescla de manera molt natural amb la de James Hetfield. Les guitarres feixugues i agressives de Metallica travessen el disc, però si la signatura musical del grup de heavy és molt present, no resumeix Lulu (Universal). Els 10 títols de l'àlbum, alguns dels quals duren més de 19 minuts, es decanten sovint per la música experimental.

stats