Cultura 04/01/2012

El Louvre creix per exposar les col·leccions d'art islamic

El museu guanya 4.600 metres quadrats per mostrar les més de 18.000 obres d'art islàmic, moltes d'elles inèdites, que atresora

Efe
2 min
El nou "vel' que cobreix el Pati Visconti del Louvre

BarcelonaNo és d'estranyar que els fons d'art islàmic del Museu del Louvre estiguin considerades com un dels més importants del món: abasten d' Espanya a l'Índia, del segle VII al XIX i les obres estan realitzades amb nombroses tècniques artístiques i materials. Fins ara aquestes col·leccions dormien a les reserves del museu i només es podien veure de manera parcial, però la situació està a punt de canviar. Està previst que al llarg del primer semestre de l'any es puguin contemplar amb tot el seu esplendor al nou departament d' Arts de l'Islam que el museu està ultimant. L'arquitecte francès Rudy Ricciotti i l'italià Mario Bellini han presentat avui l'ampliació que han realitzat per exposar les més de 18.000 obres d'art islàmic, moltes d'elles inèdites, del museu.

L'amplicació s'ha pogut portar a terme gràcies a l'explotació del subsòl del Pati Visconti –s'han guanyat espais d'entre 12 i 15 metres d'alçada–, que els arquitectes han cobert amb un "vel" que permet l'entrada de llum natural. El projectes ha suposat tot un repte tècnic i va haver de fer front al l'intens debat que va desfermar la complexitat de les obres i a la possibilitat de crear un altre museu específic per aquestes obres.

La creació d'aquest nou espai contemporani mostrarà "el vessant lluminós que engloba una humanitat infinitament variada i rica", ha dit Henri Loyrett, el director del museu. El nou departament d'art islàmic, ha subratllat, respon a "la vocació universal" del centre i aspira a "recordar als francesos i al món l' aportació essencial de les civilitzacions de l' Islam a la nostra cultura" i a "afavorir el diàleg entres cultures i civilitzacions".

El pressupost de les obres és de 98,5 milions d'euros. El rei Mohamed VI del Marroc; l'emir de Kuwait, el xeic Sabah al Ahmed al Sabah; el sultà d'Oman Qabus bin Said, i la república d'Azerbaidjan han aportat 26 milions d'euros més. Diversos mecenes particular i empreses han aportat 30 milions d'euros, l'Estat francès n'ha aportat 31 i el mateix museu 1,5 milions. Encara manquen 10 milions per acabar de pagar les obres.

stats