Cultura 11/05/2011

El primer museu d'art figuratiu contemporani de l'estat s'inaugurarà a Barcelona el 8 de juny

D'iniciativa privada obrirà les portes amb una col·lecció d'unes 200 pintures i una trentena d'escultures d'artistes de diverses nacionalitats.

Efe
2 min

BarcelonaEl primer museu d'art figuratiu contemporani d'Espanya, d'iniciativa privada, s'inaugurarà el 8 de juny a Barcelona, amb una col·lecció d'unes 200 pintures i una trentena d'escultures d'artistes de diverses nacionalitats.

El director del Museu Europeu d'Art Modern (MEAM), l'arquitecte José Manuel Infiesta, ha explicat avui a Efe que la idea del centre, una iniciativa de la Fundació de les Arts i els Artistes, va sorgir ja fa uns anys, amb l'objectiu de mostrar al públic obres d'art actuals "que no segueixen les tendències de l'abstracció, l'experimentació o el videoart".

Tots els treballs pertanyen a artistes que estan vius, sobre la base de la figuració i el realisme. Aquest fet, segons que remarca Infiesta, "és absolutament innovador a Espanya, on no hi ha cap altre museu en el qual es faci una distinció entre l'art figuratiu i realista, de l'abstracte i de l'experimental".

El museu ocuparà diferents estades del palau Gomis, un edifici del segle XVIII, de 1.700 metres quadrats, ubicat al barri Gòtic, molt a prop dels museus Picasso, Tèxtil, Barbier-Mueller i del futur Subirachs.

L'edifici, que durant uns anys va ser una pensió de moltes habitacions i més llits, està encara en procés de restauració, encara que l'any 2001 unes obres de rehabilitació que allà es van dur a terme ja van rebre el premi FAD.

José Manuel Infiesta ha recordat que la primera de les exposicions del museu es denominarà "Art Contemporani del Segle XXI", amb artistes que lluiten per fer-se un forat en aquest àmbit, encara que n'hi ha d'altres que ja estan consolidats com Eduardo Naranjo, de qui destaca el seu gran llenç "Vanesa".

També hi ha obra de Carlos Saura Riaza, José Manuel Belmonte Cortés, Pepe Castellanos, Golucho, Alessio Bogani, Wenceslao Jiménez Molina, Enrique Collar, Glauco Capozzoli, Susanne Hay, Fang Lu, Kike Meana o Luciano Ventrone.

Respecte a les col·leccions del centre, Infiesta ha indicat que una d'elles és la de pintura i escultura figurativa contemporània, que inclou obres de tendència "hiperrealista", que donen valor a la figura humana, als objectes i als paisatges, alguns d'ells molt semblants a les fotografies.

Una altra de les col·leccions és la d'Escultura Moderna, amb la qual es vol aconseguir el major amuntegament possible d'obres d'escultors figuratius europeus del segle XX.

La col·lecció d'escultura catalana inclou obres d'autors de Catalunya, des del Modernisme fins a l'actualitat, tant en bronze i marbre com en paper i terracota.

La idea d'Infiesta és substituir d'aquí a un any les obres que s'exposaran a partir del 8 de juny per altres, principalment escultures figuratives.

D'altra banda, no amaga que el fet que el centre estigui al costat del museu Picasso pot contribuir que hi hagi més visites i avança que estan en negociacions amb Turisme de Barcelona, Artco Ticket o el RACC per aconseguir el major nombre de visitants possible. EFE

stats