Cultura 04/05/2011

El Macba i el COAC signen un conveni per compartir els seus fons patrimonials

L'objectiu d'estimular la recerca sobre la història recent i el present de la creació de l'art i l'arquitectura posant en valor de forma conjunta i al servei de la ciutat els seus fons documentals.

Redacció
2 min

BarcelonaBartomeu Marí, director del Macba, i Lluís Comerón, degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), han signat avui un conveni de col·laboració amb l'objectiu d'estimular la recerca sobre la història recent i el present de la creació de l'art i l'arquitectura, posant en valor de forma conjunta i al servei de la ciutat els seus fons documentals.

L'acord, que té una vigència de quatre anys renovables, preveu posar en marxa projectes en comú per contribuir a augmentar la capacitat de generar coneixement i sensibilitat en els camps de l'arquitectura, l'urbanisme i les arts, així com reforçar la difusió i el valor patrimonial de les seves col·leccions en l'escena nacional i internacional. El conveni preveu també la realització d'estudis i recerques que posin de manifest l'estreta relació de les pràctiques artístiques amb l'arquitectura des de la segona meitat del segle XX a través d'exposicions, publicacions, seminaris i tallers.

El COAC té un centre de documentació i d'investigació de l'arquitectura catalana format per l'Arxiu Històric, que custodia els fons de 120 arquitectes i prop d'1.850.000 peces documentals originals de tot tipus, des de plànols fins a fotografies, correspondències i dibuixos; i la Biblioteca, amb prop de 198.000 volums, la segona d'Europa en nombre d'exemplars d'arquitectura. El Museu d'Art Contemporani de Barcelona té la Col·lecció MACBA, formada per 3.882 obres procedents de la Fundació MACBA, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, i també de nombrosos col·leccionistes, artistes i altres particulars que han dipositat o donat obres al Museu, i el Centre d'Estudis i Documentació, que aplega uns 25.000 arxius i documents de destacats artistes i estudiosos, així com una biblioteca amb 60.000 volums de referència sobre pràctiques artístiques contemporànies i estudis culturals.

En aquest sentit, la nova presentació de la Col·lecció MACBA constitueix el primer fruit d'aquest acord, amb la inclusió d'obres procedents dels fons del COAC. L'exposició parteix de la tesi que l'eclosió estètica de la modernitat va tenir lloc a casa nostra a partir del 1950 (i no al començament del segle XX) gràcies a la confluència de l'art, l'arquitectura i el disseny. Així, juntament amb pintures, escultures i ceràmiques d'Antoni Tàpies, Jorge Oteiza, Eduardo Chillida, Modest Cuixart, Antonio Saura i Antoni Cumella que pertanyen a la Col·lecció MACBA, es mostren nombroses fotografies de Francesc Català-Roca, del Grup R, de la casa Ugalde (Josep Antoni Coderch) i la Ricarda (Antonio Bonet), entre altres, procedents del COAC, així com dibuixos i plànols. D'aquesta manera, l'actual conveni amb el COAC permet al Macba ampliar el seu discurs i establir noves hipòtesis i conclusions sobre el que ha estat el desenvolupament de l'art i la cultura al nostre país.

stats