Cultura 10/12/2010

Piotr Piotrowski, Premi Igor Zabel 2010

El premi distingeix l'obra d'una personalitat la tasca de la qual està dedicada a ampliar internacionalment el coneixement de la cultura visual d'Europa central i sud-oriental

Redacció
2 min
L' historiador de l'art polonès Piotr Piotrowski

BarcelonaL'historiador de l'art polonès Piotr Piotrowski, un dels més prestigiosos de l'Europa central, ha estat el guanyador del premi Igor Zabel de Cultura i Teoria, dotat amb 40.000 euros. El guanyador és elegit per un jurat internacional desginat per la fundació vienesa ERSTE, i enguany ha estat integrat per Chus Martínez, conservadora del Macba, la historiadora de l'art hongaresa Edit András i l'artista eslovè Tadej Pogacar. La cerimònia d'entrega, precedida per un dues conferències impartides, respectivament, pel mateix Piotrowski i l'historiador de l'art Georges Didi-Huberman tindrà lloc al Macba aquest vespre.

El Premi Igor Zabel distingeix l'obra d'una personalitat la tasca de la qual està dedicada a ampliar internacionalment el coneixement de la cultura visual d'Europa central i sud-oriental. Autor, entre d'altres del llibre In the shadow of Yalta (A l'ombra de Yalta), Piotroswki compta amb una extensa obra centrada en l'art modern. El seu objectiu principal és “subvertir la geografia tradicional de l'art, que actua com una eina de subordinació, i presentar la posició marginal com un avantatge analític”, a partir de la seva convicció que “el marge pot revelar elements que són invisibles des del centre”.

De manera addicional a premi s'han atorgat quatre beques de treball, una de les quals ha estat decidida pel mateix Piotrowski, als escriptors i conservadors d'art Maja i Reuben Fowkes, a l'Insitut de la Pau de Ljbljana, a la conservadora romanesa Raluca Voinea i a l'historiador de l'art Daniel Grún, de Bratislava.

Igor Zabel (1958-2005) va ser un curador, escriptor i teòric cultural eslovè, que al llarg de la seva vida va estar involucrat ens diversos camps de la teoria i la cultura com a filòsof, autor, assagista, comissari d'exposicions d'art modern i contemporani, crític d'art i literari, traductor, i va ser un model per a les noves generacions de comissaris i crítics d'art contemporani.

stats