MÚSICA
Cultura 25/03/2012

Madonna rejoveneix 30 anys amb el nou disc, 'MDNA'

Antoni Ribas Tur
4 min
Madonna el 2012: 'Give me all your luvin'

BARCELONAEl primer senzill de MDNA , l'esperat nou disc de Madonna, ja va aixecar polèmica entre els seguidors abans de fer el rècord, també, de reserves a la plataforma digital iTunes. Com podia ser que per compondre Give me all your luvin la reina del pop s'inspirés en l'estètica de les animadores? Madonna complirà 54 anys l'agost que ve, i s'esperava d'ella que oferís al públic una nova versió d'ella mateixa més trencadora -i més d'acord amb la seva edat-. Per si no havia quedat clar l'esperit lúdic d'aquesta cançó i del disc, la cantant repeteix el moviment al segon senzill, l'explosiu Girl gone wild : "Les noies el que volen és passar-s'ho bé", s'hi pot escoltar. El videoclip que acompanya aquest tema també ha ferit sensibilitats, no tant per la comparació amb el d'Alejandro, de Lady Gaga -una picada d'ullet malèvola?-, sinó perquè torna a treure l'artilleria sexual i blasfema que als anys 90 van representar temes com Human nature i Justify my love . Fins i tot ha aixecat suspicàcies la semblança del títol del disc amb la variant de l'èxtasi coneguda com la droga de l'amor, la MDMA.

El que més crida l'atenció al videoclip de Give me all your luvin és que Madonna hi escenifica un viatge en el temps. La cantant nord-americana, que el 2008 es va proposar salvar el món en 4 minuts, ara retrocedeix 30 anys en el mateix lapse de temps.

30 anys enrere en 4 minuts

El vídeo, obra del col·lectiu francès Megaforce, conté diverses cites a videoclips anteriors de la cantant que la transporten des del 2012 fins al 1985. Són icones autoreferencials que no poden ser només coincidències, i encara menys per als seus fans. Un taxi tallat pel mig remet als talls que es poden veure al videoclip de 4 minutes . Quan Madonna apareix sostinguda per desenes de jugadors de futbol americà, sura com ho va fer damunt el mar a Love profusion . Més endavant, un altre jugador sacrificat la salva d'un assassinat comès amb les mateixes escopetes de tambor que apareixen a Dick Tracy , la pel·lícula que Madonna va protagonitzar el 1990. I la perruca rossa rinxolada recorda quan el 1985 l'ambició rossa va emular la Marilyn Monroe d' Els senyors prefereixen les rosses al clip de Material girl .

Madonna, però, no sembla ser una persona que es deixi portar per la nostàlgia. Quan va presentar el seu últim disc en directe, Hard candy , va dedicar el tema She's not me a diverses ballarines que anaven vestides segons les diferents etapes per les quals ha passat: des de la doble de Marilyn fins a la dominatrix vestida amb la llegendària cotilla de Jean Paul Gaultier. Així doncs, aquesta mirada enrere sembla un avís: als 53 anys i amb 4 fills -dos d'ells adoptats- la cantant torna per donar tanta o més guerra que quan en tenia 25. El rejoveniment de la cantant també apunta una nova etapa: MDNA és el primer disc que edita amb el segell d'Universal Music Interscope Records, el mateix de Lady Gaga, després de treballar des del 82 sota el paraigües de la Warner Bros Records.

A aquestes altures de la seva carrera, Madonna no necessita demostrar que és la reina del pop. Però per deixar-ho clar a la fornada de cantants més joves que han fet l'agost durant la seva absència de quatre anys, la cantant va protagonitzar una entrada digna de Liz Taylor a Cleopatra en l'espectacle que va oferir a la mitja part de la final de la Super Bowl al febrer.

I la reina ha tornat a assenyalar possibles successores, després d'haver designat ja Justin Timberlake com el príncep de la música pop amb la col·laboració que van fer a Hard candy (2008), l'anterior disc de la cantant. A Give me all your luvin apareix acompanyada de Nicki Minaj i M.I.A. Aquesta última canta en un parell més de temes del disc. A I don't give a... la rapera britànica d'origen tàmil acaba admetent qui remena les cireres al món de la música pop: "Només hi ha una reina, i és Madonna, puta!", crida.

Nou treball amb William Orbit

MDNA suposa una nova col·laboració de Madonna amb el productor William Orbit, l'artífex de l'exitós Ray of light (1998) . Aquesta nova aliança presagiava un retorn de la diva nord-americana a l'òrbita d'aquell disc, després de l'èxit tebi dels temptejos amb el rap de Hard candy . Madonna, però, no només s'ha posat a les seves mans. També ha treballat amb els germans italians Marco Benny i Alessandro Benassi, The Demolition Crew, Hardy Indiigo Muanza i Michael Mali.

A banda de Masterpiece -el tema que la diva va compondre per a la banda sonora de W.E. , el seu últim llargmetratge, i que la va fer mereixedora d'un Globus d'Or-, a MDNA s'hi poden trobar des de suposats missatges encoberts al seu exmarit, el cineasta Guy Ritchie ( I don't give a... , Love spent , Gang bang ), fins a temes per cremar les pistes de ball ( Give me all your luvin , Girl gone wild , Beautiful killer ) i d'altres de més introspectius, com I fucked up i Falling free .

stats