ESTRENES DE LA SETMANA
Cultura 23/09/2011

El Mali de Lacuesta i un 'thriller' d'Urbizu rivalitzen a la cartellera

Josep Lambies
2 min
Miquel Barceló descriu Mali en el seu quadern de viatge a Los pasos dobles .

Barcelona.No fa ni sis mesos que el director gironí Isaki Lacuesta presentava La noche que no acaba, una adaptació de la novel·la de Marcos Ordóñez Beberse la vida , sobre l'estada d'Ava Gardner a Espanya. Li va faltar temps per tornar a posar-se les piles i llançar-se a rodar. Avui ja estrena un nou títol, que aquests últims dies ha fet bullir l'olla al Festival de Cinema de Sant Sebastià. Los pasos dobles és un documental sobre la vida de l'enigmàtic escriptor i pintor François Augiéras, una mena de mapa del tresor per trobar el búnquer recobert de pintures que l'artista francès va deixar enterrat sota la sorra, en algun punt de l'actual Mali. El mallorquí Miquel Barceló fa de Cicerone, mentre elabora un quadern de viatge farcit d'esbossos i paraules.

Los pasos dobles no és l'únic producte que ha sortit de Sant Sebastià per arribar a la cartellera comercial. Fa dos dies que el director basc Enrique Urbizu passejava per davant del Kursaal després de presentar No habrá paz para los malvados , al costat de l'actor José Coronado. Des dels inicis de la seva carrera, Urbizu s'ha dedicat a adaptar els codis del cinema policíac nord-americà. Fa nou anys va firmar La caja 507 , en la qual José Coronado compartia càsting amb Antonio Resines. Ara Urbizu recau en el thriller amb la història d'un policia torturat pel seu passat i castigat pel consum de whisky, que es pren la justícia a la seva manera. La pel·lícula comença quan entra en un prostíbul i desenfunda l'arma oficial per matar tres individus.

Urbizu alterna dues trames que es desenvolupen en paral·lel: les peripècies de Coronado en el seu intent d'esborrar proves i acabar amb l'únic testimoni que el pot inculpar, i la història del personatge d'Helena Miquel -la cantant del grup Delafé y las Flores Azules-, que interpreta la jutge que s'encarrega de la investigació. I, com és d'esperar, les dues trames convergeixen en l'escena final.

stats