Cultura 29/06/2011

Manel i Antònia Font seran els caps de cartell del 23è Festival Altaveu de Sant Boi

Sr. Chinarro, Very Pomelo, Senior i el Cor Brutal, Joan Colomo i Za! també destaquen en una edició que se celebrarà entre el 8 i el 10 de setembre i que recupera l'Ateneu Santboià

3 min

BarcelonaEl proper mes de setembre se celebrarà una nova edició de l'Altaveu Festival de Música. Entre els dies 8 i 10 d'aquest mes la ciutat de Sant Boi de Llobregat tornarà a ser l'epicentre de la creació musical catalana, amb els seus representants més venerats i els talents emergents. I és que aquesta és la filosofia que ha caracteritzat sempre l'Altaveu, tal com ha recordat aquest dimecres el seu director artístic, Albert Puig, molt abans que programar grups catalans fos, com ara, un fet comú als festivals del país. Manel i Antònia Font com a grups consolidats, i les apostes de Very Pomelo, Joan Colomo, Za!, 4t 1a i Senior i el cor brutal, entre d'altres, reiteren la identitat del festival.

Són diverses les novetats que presenta la 23a edició de l'Altaveu, un festival que manté un pressupost lleugerament inferior a l'any passat, de 205.000 euros. La primera novetat és el canvi d'ubicació de l'escenari/espai de la Plaça de l'Ajuntament per l'Ateneu Santboià i el seu jardí. Amb la recuperació d'aquest espai històric, amb capacitat per 875 persones, el certamen millora les prestacions pels assistents i, alhora, motiva el que és la segona novetat del festival: el pagament d'entrada.

Efectivament, l'Altaveu estrena per primer cop el cobrament d'entrada als assistents, per bé que aquest extrem es produirà en els concerts al jardí de l'Ateneu Santboià i a Cal Ninyo, a uns preus més que assumibles (Antònia Font i Manel, els més cars, es posaran a la venda per 17 euros l'entrada).

Personalitat pròpia

Precisament Manel i Antònia Font tindran el privilegi d'estrenar el nou escenari ubicat al jardí de l'Ateneu Santboià. Aquests són els caps de cartell indiscutibles del certamen, amb permís de Dr.Chinarro, possiblement el tercer grup més destacat.

Sobre l'extensa cartera de concerts que tots dos grups presenten per aquest estiu i sobre la seva gran notorietat, Puig considera que aquest no podia ser un factor per no convidar "els dos grans grups del moment". El director artístic ha reivindicat d'aquesta manera el perfil propi del festival que, segons ha dit, sempre ha programat grups catalans, amb independència de si tenien o no una gran acollida entre el públic.

"Si ara no ho féssim deixaria de tenir sentit", ha rematat el director. "La nostra funció és la de ser un amplificador de la música del país, i aquesta vocació sempre hi ha estat, sempre hem estat amb la música del país, a diferència d'altres festivals", ha sentenciat Puig.

L'altra novetat d'enguany és l'absència, per primera vegada en molts anys, d'una producció pròpia del festival. Segons ha explicat Puig, aquesta no era la intenció inicial, però la proposta amb què treballaven els organitzadors no s'ha pogut concretar degut a "problemes artístics".

Pel què fa a l'estructura del festival, també cal remarcar que aquest any se celebrarà una "festa inaugural" gratuïta als jardins de l'Ateneu on actuaran els tres primers grups de l'Altaveu 2011: Nu Niles, Very Pomelo i Sr.Chinarro.

Els espais de sempre

Els altres dos escenaris del festival es mantenen a Cal Ninyo i Can Massallera, on es podran veure els concerts dels grups emergents (Frontera Altaveu), com Doctor Divago, Pepet i Marieta, Achilifunk, Lecirke i Los Tiki Phantoms.

Els grups que completen el cartell de l'Altaveu 2011 són els irreverents Za!, els no menys sorollosos Sènior i el cor brutal, Joan Colomo, Nu Niles i Raydibaum.

D'altra banda, l'Altaveu també s'ha mantingut fidel a la seva aposta pels grups novells i a la seva funció d'incentiu per a les noves generacions de músics. En aquest sentit, s'ha repetit el concurs de maquetes, al qual s'hi van presentar 191 grups, quatre dels quals han estat escollits per actuar al festival.

Finalment, el certamen celebrarà els dies previs al certamen una nova edició dels Premis Altaveu, que any rere any premien les millors iniciatives musicals del país en quatre categories.

stats